Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kustošiji proslavljeno jubilarno 80. Tavelićevo

Zagreb (IKA)

Više stotina Kustošijanaca i hodočasnika proslavilo je u četvrtak 14. studenoga župnu svetkovinu svetog Nikole Tavelića. Euharistijsko slavlje u kustošijskoj župnoj crkvi predvodio je vlč. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku homilije podsjetio je na važnije detalje iz života prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca. Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak i Isusovo pitanje upućeno apostolima o tome što govori svijet tko je On za njih, vlč. Matulić primjećuje kako Isusovim učenicima ništa nije bilo transparentno. Poznato je kako su svašta pričali. Jer, nitko ih nije poučio da će Sin Božji doći u tijelu, u ljudskom obliku, no Petar je to uspio pojmiti, Petar je to prvi prihvatio, kazao je dr. Matulić. Mi danas, za razliku od apostola, sve razumijemo, gledamo očima vjere, sve nam je jasno, ali jednako tako netko bi sa strane gledajući ovo naše svečano okupljanje mislio da je riječ o kazališnoj predstavi, a ne o najuzvišenijem činu predanja Gospodina našega Isusa Krista.

Isus Krist nije neka djetinjasta utvara, nije puka kulturološka činjenica, nego je raspeti i uskrsli Gospodin. On je onaj, kao što stoji u Poslanici Rimljanima, koji je samoga sebe dragovoljno predao u muku i smrt. Sin Božji nas je tako ljubio da je u njemu sadržana sva ljubav koja govori tko jest i što jest Bog. Posrijedi je dakako samoodricanje, samouništenje, posvemašnje oduzimanje sebe, naglasio je dr. Matulić. Isus se potom okreće svojim učenicima i kaže: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom“. Drugim riječima, Isus govori: „Hoće li tko za mnom mora biti poput mene, ni više ni manje.“

Mi ne možemo ispatiti patnju koju je Isus ispatio, već od nas traži samo vjernost, privrženost, ono što bih „bianco“ potpisao za svakoga od vas: da vam je najdraži Isus, da biste sve dali za njega. Grdno se vara onaj koji bi lupio šakom o stol i rekao: „Ja ljubim Isusa.“ Ne ljubiš ti Isusa, nego On ljubi tebe, poručio je propovjednik. Valja nam ići za Isusom kako bismo na kraju bili zajedno s njim. Zato možemo razumjeti mučenike poput sv. Nikole Tavelića i bl. Alojzija Stepinca koji samo iz ljubavi prema Isusu Kristu odlaze kao janje na klanje, prihvaćaju i odriču se prividnog, ovozemnog života da bi zadobili vječnost, zaključio je vlč. Matulić.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika Ljubomira Vukovića i župnog vikara Ivana Braovca, bila su jedanaestorica svećenika, među kojima i bivši kustošijanski župnik, danas kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj. Euharistijsko slavlje animirao je Župni mješoviti pjevački zbor.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevnica koju je predvodio dr. Matulić, a ovo, 80. Tavelićevo po redu bit će zaključeno u nedjelju 17. studenoga kada će mladi župe poslije večernje mise u 18.30 sati izvesti predstavu koja će na zanimljiv način predstaviti starozavjetnog lika Joba.