Budi dio naše mreže
Izbornik

U Lovranu održan drugi turnus duhovnih vježbi za vjeroučitelje Riječke nadbiskupije

Lovran (IKA)

Dvadeset i četvero vjeroučitelja s predstojnicom Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije okupilo se od 17. do 19. prosinca u Domu pastoralnih susreta „Domus Laurana“ u Lovranu na drugom turnusu redovne godišnje duhovne formacije, voditelj programa na temu „Mir srca“ bio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Mario Tomljanović.

Sabranost i šutnja za jasnije osluškivanje Božje riječi

Poseban naglasak stavio je na sabranost i šutnju koja omogućuje jasnije osluškivanje Božje riječi u vlastitoj nutrini.

Na početku drugog dana duhovne obnove vjeroučitelje je kratko posjetio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji im je zaželio sretne i blagoslovljene trenutke provedene na ovom duhovnom susretu. Naglasio je da je ovaj susret zajedništvo ne samo osoba koje povezuje ista služba, ona vjeroučiteljska, nego i isti Duh, a to je Duh Kristov u kojemu je punina ljubavi i mira. Nakon nadbiskupovih pozdravnih riječi, voditelj duhovne obnove u prvom razmatranju potaknuo je vjeroučitelje na promišljanje o uzrocima nemira u čovjeku koji mogu biti raznoliki.

Posebno se osvrnuo na pojavu duhovnih nemira i na problematičnu duhovnost koja izvire iz primarnog oslanjanja na vlastite, ljudske snage, a nerijetko je praćena nepovjerenjem u Crkvu i u njezino vodstvo. Govoreći o zajedništvu u vjeri i o sinodalnosti Crkve, voditelj je naglasio da istinska vjera potiče osobu na dinamizam, a ne na stagnaciju jer se temelji na obraćenju, a obraćenje uvijek pomiče pojedinca s mjesta na kojemu se nalazi u zajednički hod prema cilju – susretu s Uskrslim Kristom.

“No, (pre)opterećenost svakodnevnim brigama i zaduženjima, (pre)zaposlenost i užurbanost najčešće su izraz besciljnosti i lutanja”, istaknuo je voditelj i naveo najučestalije uzroke nemira, a oni su: besciljnost i beznađe, jer nas čine nesposobnima i neslobodnima, neumjerenost u govorenju, radu, obvezama, planovima i slično, jer nas takva neumjerenost sputava u razlučivanju bitnoga od onoga što je manje bitno za život u punini, odnosno za istinski susret s drugima, potom duhovna oholost, jer ju se ne prepoznaje kao grijeh, itd.

Naglasak na zahvalnost kao preduvjet mira Božjega

Voditelj je pozvao vjeroučitelje na promišljanje u tišini o vlastitim uzrocima nemira i na hrabrost da ih se, poput vađenja trn(j)a iz dijela tijela, pokušaju osloboditi kako bi u njima zavladao mir Božji. U drugom razmatranju voditelj je stavio naglasak na zahvalnost kao preduvjet mira Božjega te ih potaknuo na promišljanje o tome koliko su zahvalni za sve darove, milosti koje su do sada primili od Gospodina, kao i za sve osobe u svojoj bližoj i daljoj okolini i za sve situacije. Ohrabrio ih je da se ne uznemiravaju ako su u svom životu prolazili ili još uvijek prolaze situacije duhovnih kriza ili duhovnih suhoća jer su se s time suočavali i mnogi svetački likovi u povijesti Crkve, poput Majke Tereze, sv. Terezije Avilske i drugih.

Sv. Josip – primjer ostvarenja Božjeg poziva u zajednici

U poslijepodnevnom dijelu programa uslijedilo je pokorničko bogoslužje i mogućnost za sv. ispovijed, nakon čega su vjeroučitelji sudjelovali na zajedničkoj misi. Osvrćući se na liturgijska čitanja, voditelj je u svojoj homiliji istaknuo lik sv. Josipa, zaručnika Marijina, kao primjer ostvarenja Božjeg poziva u zajednici.

Drugim riječima, Josipovo se poslanje ostvarilo u zajedništvu Svete Obitelji, a to za sve nas danas znači da se i naše temeljno poslanje Kristova učenika i vjernika, kao i sve povjerene nam službe, ostvaruju tek i jedino u zajednici, koja je Crkva, i u zajedništvu s drugima koji su naša braća i sestre.

Posljednjeg dana duhovne obnove, u trećem razmatranju voditelj je pozvao vjeroučitelje na ‘evanđeosku bezbrižnost’ (usp. Mt 6, 25 – 34), odnosno na snažnije pouzdanje u Božju providnost i njegovo vodstvo, napose u situacijama različitih križeva. “Onaj tko istinski traži mir Kristov, on ga i pronalazi i prenosi drugima”, poručio je voditelj. Nakon završnog razmatranja, vjeroučiteljima se pridružio riječki nadbiskup metropolit mons. dr. Ivan Devčić koji ih je ohrabrio u vršenju njihove teške i zahtjevne, ali ipak časne službe u školi koja je za Crkvu poseban dar Božji. Duhovna obnova završila je zajedničkom misom.