Budi dio naše mreže
Izbornik

U Lurdu izgorio prostor za paljenje svijeća

Lurd (IKA)

Svetište Majke Božje Lurdske u francuskom Lurdu izvijestilo je da je u noći sa subote na nedjelju 10. srpnja izbio požar u „kapelicama svjetla“ za paljenje svijeća.

Požar je brzo stavljen pod kontrolu. Iako je materijalna šteta velika, četiri „kapelice“ ostaju dostupne hodočasnicima koji žele upaliti svijeće – piše na Twitter profilu svetišta.

Prema posljednjim informacijama objavljenima na službenoj stranici svetišta, točan uzrok požara još se istražuje, ali se dogodio slučajno.

Šteta iznosi najmanje 1.5 milijuna eura. Rektor svetišta mons. Olivier Ribadeau Dumas je na svom Twitter računu to opisao kao „novi udarac za svetište koji mu nije bio potreban“ (nakon poplava 2012. i 2013. te pandemije koronavirusne bolesti, op.). Rektor Dumas dodao je da je najvažnije da nije bilo ozlijeđenih i da se hodočasnici mogu nastaviti moliti i paliti svijeće u neoštećenom dijelu.

Dok se izgorjeli prostor ne obnovi, paljenje svijeća bit će omogućeno i na prostoru pored „kapelica“.

U osam „kapelica svjetla“ inače istovremeno može gorjeti 4 tisuće svijeća, a hodočasnici godišnje upale svijeće ukupne mase 380 tona.