Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mađarskoj obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Szekesfehervar (IKA)

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO Zapovjedništvu multinacionalne divizije – centar (HQ MND-C) obilježili su u petak 18. studenog u Mađarskoj Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991., izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na vojnom groblju „Szentlélek Katonai Temető“ u Szekesfehervaru u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile Domovinskog rata na području Vukovara i Škabrnje. Izaslanstvo je predvodio zapovjednik HQ MND-C general-bojnik Denis Tretinjak.

Svijeće i vijence položili su i najviši vojni, ujedno i nacionalni predstavnici zemalja u HQ MND-C, predvođeni brigadnim generalom Tiborom Králikom i brigadnim generalom Sipossom Ernőm Péterom.

U crkvi Svetog Imre održano je misno slavlje koje je predvodio vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac koji je za ovu priliku došao iz Republike Hrvatske, uz koncelebraciju vlč. Marka Modjorosi koji je na službi u Mađarskoj.

Prigodnom obilježavanju nazočili su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarsko dr. sc. Mladen Andrlić sa suradnicima i voditeljica lokalne hrvatske zajednice Janja Cindrić te zapovjednici NATO postrojbi smještenih u Szekesfehervaru.