Budi dio naše mreže
Izbornik

U Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana misijska večer

Zagreb (IKA)

U subotu, 19. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je tradicionalna misijska večer.

Na početku susreta okupljene prijatelje sjemeništa, redovnice, bogoslove i članove obitelji sjemeništaraca pozdravio je rektor, preč. Matija Pavlaković, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu želi u mjesecu listopadu, koji je ove godine Sveti Otac Franjo proglasio Izvanrednom misijskom mjesecom, doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Program misijske večeri ove je godine bio posvećen blaženim Alžirskim mučenicima, beatificiranima prije nepunih godinu dana, 8. prosinca 2018. godine. Radi se o 19 redovnika i redovnica različitih redovnički zajednica koji su ubijeni u razdoblju između 1994. i 1996. godine za vrijeme građanskog rata u Alžiru. Ono što je posebno vrijedno u njihovom svjedočanstvu života jest činjenica da su svi oni mogli napustiti Alžir i vratiti se u svoje matične zemlje (Francuska, Španjolska, Belgija i Malta) kada su islamski teroristi počeli ubijati strance, ali su ipak odlučili ostati, ne želeći napuštati svoje prijatelje i susjede, pretežno muslimansko stanovništvo Alžira, s kojima su dotad živjeli u miroljubivom suživotu i kojima su na razne načine pomagali. Među njima se na poseban način ističe sedam trapista, o kojima je snimljen film „O ljudima i bogovima“. Sjemeništarac druge godine, Tomislav Bernić, uz nekoliko isječaka iz tog filma, sudionicima misijske večeri iznio je ljepotu i snagu njihovog svjedočanstva.

 

Nakon izlaganja o blaženim Alžirskim mučenicima svjedočanstvo o svom 22-godišnjem misijskom iskustvu iznio je gost misijske večeri, vlč. Franjo Jačmenica, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Cerju. Posebno je istaknuo svoj vrlo uspješan rad na polju pastorala duhovnih zvanja te se pohvalio najpoznatijim svećenikom iz Benina, a negdašnjim njegovim ministrantom, koji trenutno vrši službu studentskoga kapelana na HKS-u u Zagrebu, vlč. dr. Odilona Singba.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je potom uslijedilo u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, a koje je bilo posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke, koje su izveli tamburaški sastav sjemeništaraca pod vodstvom prof. Ane Jazbec zajedno za pjevačima.

Nakon euharistijskog klanjanja nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć u funkcioniranju “Doma svetog pape Ivana Pavla II.” u Beninu, u kojem živi i školuje se tridesetak djevojčica koje su zbog poplava u Beninu 2015. godine ostale bez roditelja.