Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mostaru svečano proslavljena Marija Majka Crkve

Mostar (IKA)

U mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve nadbiskup Ratko Perić predslavio je 1. lipnja svečanu euharistiju, objavila je Nedjelja.

Mostarska prvostolnica posvećena je Mariji Majci Crkve na Križevo 1980. godine. Stoga je katedralna župa 1. lipnja svečano proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. U prijepodnevnim satima mise su se slavile nedjeljnim rasporedom, a u 17:30 je moljena krunica. Nakon krunice mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Ratko Perić došao je u svečanoj procesiji sa 16 koncelebranata, dvojicom đakona, trojicom bogoslova i više ministranata pred Gospin kip na Gospinu trgu pred katedralom, te izrekao posvetnu molitvu, nakon čega je uslijedilo svečano misno slavlje.

Prvi put od nedjelje prije svetkovine Sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, kako je objavljeno na mrežnoj stranici hercegovačkih biskupija, misno slavlje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem don Nike Luburića.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, mons. Perić uputio je prigodnu propovijed, najprije spomenuvši kako je u Mostaru zaštitnik biskupije Sv. Josip, a naslovnica katedrale je Marija Majka Crkve. „Mi danas, evo već 40 godina, slavimo svetu naslovnicu ili titular katedrale koja je posvećena Mariji Majci Crkve. U Svetoj Obitelji tri su sveta člana: Isus – sin Marijin, zatim Marija i Sv. Josip. (…) Čudesna Majka Isusova. Blažena Djevica Marija, osjenjena silom Svevišnjega, u svom je tijelu začela Sina Božjega kojemu je dala fizičko tijelo, bez udioništva muža. Ona je pitala anđela Gabriela: Kako je to moguće? Anđeo joj je odgovorio: Bogu ništa nije nemoguće. I ona je vjerom pristala na Božju riječ iako nije razumom dokučila sav smisao događaja. I tako je i vjerom i djelom postala Majka Sina Božjega. To je čudesan događaj, odnosno otajstvo Blagovijesti, 25. ožujka, i otajstvo Božića, 25. prosinca“, napomenuo je biskup Ratko.
U nastavku je, među ostalim, progovorio o četiri različite ljubavi u obitelji. „Prva je ljubav bračna između muža i žene, odnosno oca i majke, s pravima i obvezama bračnoga života. Znamo kako je to uzvišena i snažna ljubav po Božjem planu, čak do te mjere da čovjek ostavlja oca i majku a veže se uza svoju ženu i žena uza svoga muža. Ali znamo da je ta ljubav, na žalost, nerijetko samo požudna pa stoga vrlo krhka i nestalna, čak unatoč djeci, koja su inače jaka spona uzajamne roditeljske ljubavi (…) Druga je ljubav roditelja prema djeci i djece prema roditeljima s uzajamnim pravima i obvezama (…) Treća je ljubav u obitelji između same djece, braće i sestara, koja je postala poslovična kao ‚bratska ljubav‘ ili ‚sestrinska ljubav‘ (…) Navedimo i onu najvažniju, Božju ljubav, prema obitelji i obitelji prema Bogu. Ona je temelj svakoj drugoj istinskoj ljubavi. Čim ove Bogu uzvratne obiteljske ljubavi ponestane, sve su druge ljubavi na nesigurnu tlu i na valovima vremena. Potonut će prije nego što misliš! Zato u ovim prvim trima ljubavima odnos majke prema sinu i sina prema majci kao da je posebno duhovno istaknut imajući u vidu odnos majke Marije i novoga joj sina Ivana. Tako Marija postaje nova majka, milosna majka, i Ivanu i svim vjernicima, tj. cijeloj Crkvi kao vjerničkoj zajednici. Eto odakle naziv Majka Crkve. Marija majka sigurno neće izdati. Ali mi možemo izdati. Ne samo nju, nego i svoje međusobne duhovno-milosne odnose kao braće i sestara iste duhovne majke. Neka nas Bog očuva od svake izdaje“, poručio je biskup na kraju.

Po završetku svete mise župnik don Luka Pavlović pozvao je biskupa, svećenike i bogoslove na večeru, izvijestila je Nedjelja.