Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mrkoplju proslavljena župna svetkovina Blažene Djevice Marije Žalosne

Mrkopalj (IKA)

U povodu proslave blagdana Blažene Djevice Marije Žalosne i ususret 250. obljetnici osnutka Župe, u Mrkoplju se od 13. do 20. rujna održao Proštenišni tjedan koji je zaključen proštenjem u nedjelju.

U nedjelju 20. rujna župa Mrkopalj proslavila je svoju župnu svetkovinu. Misu u 8 sati predslavio je župnik vlč. Ante Zovko, u 9 župni upravitelj u Hribu i Gerovu vlč. Ivan Marković, a misu za hodočasnike iz župa bakarskog dekanata u 16 sati predslavio je mladomisnik Marko Pavlinović iz župe Cernik, a suslavili su dekan Ivan Friščić te još 10-ak svećenika.

Središnje slavlje u 11 sati predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a koncelebrirao je umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan. Mons. Bogović u propovijedi je ocrtao Gospu Žalosnu kao lik koji je, na neki način, sažetak ljudske povijesti u kojoj se od početka svijeta do danas odvija bitka između istine i ljubavi na jednoj strani i laži i mržnje na drugoj. To je drama u kojoj se odvija cijela povijest. Zašto Gospa na svom krilu drži mrtvo tijelo svoga Sina? Upravo zbog istine i ljubavi koja se suprotstavlja mržnja i laž. U kojem god prostoru, mjestu i vremenu se nalazili, posvuda uočavamo taj sukob. Odvija se i u nama samima. Uskrsnuće nam svjedoči da će na kraju ljubav i istina pobijediti!

Na svim misama vjernika je bilo gotovo kao u redovitim prilikama, unatoč izostanku prijevoza autobusima. Stoga je glavnina vjernika pristigla osobnim automobilima, a neki su hodočastili.

Na misama u 11 i 16 sati liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor kojim je ravnao g. Marijan Padavić, uz orguljašku pratnju mo. Milana Hibšera. U pripremi za ovogodišnje proštenje zbor je uvježbao Vjerovanje po notama fra Ive Perana.

Župljanima i hodočasnicima su za sakrament pokore na raspolaganju bili superior isusovačkog samostana u Opatiji o. Mirko Nikolič, salezijanac u Rijeci don Žarko Kraljević, starješina dominikanskog samostana u Rijeci fr. Ivan Dominik Ilčić, vlč. Stjepan Porkulabić, vlč. Ivan Marković i vlč. Domagoj Duvnjak.

Nakon mise u 17 predstavljena je „Spomenica župe Mrkopalj“ koja je tiskana u sklopu priprave za proslavu 250. obljetnice osnutka Župe. Predstavljači su bili gđa. Jelena Jurina, prof. Sanja Šegulja, prof. Nina Božičević, g. Robert Tomić, vlč. Siniša Vujčić i mons. Mile Bogović. U glazbenom dijelu nastupili su mo. Milan Hibšer, Zbor BDM Žalosne i mlada mrkopaljska pijanistica Roberta Starčević. Čitači su bili Vera Lilek, Stanko Crnić, Robert Tomić i Josip Horaček-Pemac.

Na proštenje vjernici su pristigli iz župa Brgud, Ogulin, Gerovo, Viškovo, Vrbovsko, Crikvenica, Plešce, Grad Grobnik, Tršće, kantrida, Gornja Vežica, Novi Vinodolski, Vrbnik, Skrad, Matulji, Škrljevo, Bakar, Klenovica – Ledenice, Cernik… Hodočasničke skupine došle su iz župa Brod Moravice, Fužine i Lič, Delnice, Kukuljanovo – Škrljevo…

Proštenju su nazočile i časne sestre Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s poglavaricom Dobroslavom Mlakić.