Budi dio naše mreže
Izbornik

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa proslava će biti prema najavljenom rasporedu

Karlovac (IKA)

Proslava svetkovine svetog Josipa, zaručnika BD Marije u četvrtak 19. ožujka u Nacionalnom svetištu svetog Josipa bit će po predviđenom rasporedu.

Misu u 7 sati predvodit će župnik grkokatoličke župe Uzvišenja svetog Križa u Karlovcu protojerej stavrofor Željko Pajić, misno slavlje u 9 sati slavit će karlovački gvardijan fra Krunoslav Albert, OFM; karlovački dekan preč. Dražen Karačić predvodit će misno slavlje u 11 sati na kojem će sudjelovati nekoliko predstavnika Policijske uprave Karlovačke koji svetog Josipa slave kao svog nebeskog zaštitnika. Euharistijsko klanjanje u 14 sati slavit će supsidijar u Nacionalnom svetištu dr. Vlado Mikšić, a misno slavlje u 18.30 predvodit će rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. u zajedništvu sa svećenicima Karlovačkog dekanata. Večernje misno slavlje u 18.30 prenosit će Laudato TV i Hrvatski katolički radio.

Prema odredbama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Karlovačke županije te odredbama Zagrebačke nadbiskupije mole se vjernici da se priključe misnim slavljima u duhu, odnosno putem medija. Budući da je prostor Nacionalnog svetišta velik, za one vjernike koji će sudjelovat na spomenutim misnim slavljima ima dovoljno mjesta da se rasporede po prostoru Svetišta na primjerenu udaljenost kako svojom blizinom ne bi ugrožavali jedni druge. Nadalje, i prostor oko Svetišta biti će ozvučen za vrijeme liturgijskih slavlja, radi mjera predostrožnosti donesenih od mjerodavnih stožera civilne zaštite.

Tim povodom svećenici Karlovačkog dekanata pod vodstvom dekana preč. Dražena Karačić održali su izvanredni sastanak u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa u utorak 17. ožujka te svi zajedno pozivaju sve svoje vjernike da se drže spomenutih odredba. Misna slavlja nisu zabranjena, ona će se i dalje održavati, a koliko će vjernika sudjelovati ovisi o odredbama stožera civilne zaštite i odredbama Nadbiskupije. Nadalje, uskoro će objaviti raspored euharistijskih klanjanja po dekanatu tijekom dana kako bi uputili molitvu svetom Josipu, zaštitniku Grada i Domovine i svemogućem Bogu za zdravlje svih oboljelih od koronavirusa, za snagu zdravstvenim djelatnicima i svima odgovornima u borbi s ovom pandemijom, da grad Karlovac, domovinu Hrvatsku i cijeli svijet po zagovoru svetog Josipa dobri Bog poštedi trpljenja i smrti, a ispuni nadom u pobjedu života, zaključili su svećenici Karlovačkog dekanata.

Nadalje, moleći sve svoje župljane da pozorno osluškuju odredbe mjerodavnih vlasti te se prema njima ponašaju, tom su se prigodom karlovački svećenici prisjetili i zavjetne molitve koju je 19. ožujka 1988. godine kardinal Franjo Kuharić na kraju Godine svetog Josipa izmolio u proglašenom Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, a tako aktualne u ovo naše bremenito vrijeme:

“Prije tri puna stoljeća, na poticaj pastira Crkve zagrebačke, narodni su zastupnici u ono vrijeme vjerničkom sviješću i pobožnošću povjerili Tebi, sveti Josipe, postojanje, život i povijest hrvatskoga naroda i cijelu domovinu Hrvatsku.

Vjerovali su da u povijesti sinova ljudskih nisu dostatni samo ljudski napori, mudrost i rad nego i Božja pomoć i zaštita. Vjerovali su da se je Bog utjelovio u ljudsku povijest kao Otkupitelji da obraćenjem ljudskih srdaca i prihvaćanjem Božjeg spasenja silazi u ljudski život i u život naroda svjetlo i posvećenje Duha Svetoga kako bi svi ljudi bili braća, a narodi, solidarni jedni s drugima, gradili svijet mira i pravednosti. To mi danas vjerujemo.

Ono što su naši pradjedovi tada odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni djevičanski Oče Isusov, budeš zagovornik naroda Hrvata, to mi danas, Crkva kao Božji narod u hrvatskom narodu, prihvaćamo i potvrđujemo i svečano proglašujemo za ove dane i buduća vremena. Crkva – Božji narod živi u narodima i moli za sve narode i za sve ljude.

Po Tvom moćnom zagovoru, sveti Josipe, molimo od nebeskog Oca svom narodu, kao i svim narodima s kojima se susrećemo u zbivanjima povijesti, istinski napredak da živimo u pravednosti i miru, slozi i slobodi, u blagostanju i sigurnosti. Obitelji su izvori narodnog života. Neka Otkupljenje Isusovo spasi naše obitelji da budu Bogu odane, vjerne, pobožne i hrabre za život; takve će biti jamstvo naše crkvene i narodne budućnosti.

Usrdno Te molimo da čuvaš našu djecu i mlade i vjeru pradjedova kako bi bilo sačuvano njihovo dostojanstvo od svih napasti i opasnosti za njihov ljudski kršćanski život.

Sveti Josipe, Tvojoj je ‘skrbi bila povjerena sama nevinost: Isus Krist i Djevica Marija, po dvostrukom tvom predragom zalogu vruće Te molimo’ da nam isprosiš nevinu mladost i brojna duhovna zvanja kako bi naša Crkva obilovala revnim Božjim svećenicima, svetim redovnicama i Bogu posvećenim djevicama.

Tebe, sveti Josipe, Evanđelje naziva pravednim, molimo Te, pogledaj na nevolje i na rane naše! Izmoli nam milost velikog obraćenja da prestane strašna psovka u hrvatskom narodu, da se poštuje dostojanstvo braka, nepovredivost obitelji i osobe, te neotuđivo pravo na život svakog ljudskog bića, skrivenog u krilu žene. Izmoli nam jaku vjeru, čvrstu nadu i hrabru ljubav prema Bogu i svakom čovjeku!”