Budi dio naše mreže
Izbornik

U Njemačkoj proslavljena 50. obljetnica Kolpinškog programa pomoći hrvatskim bogoslovima

Paderborn (IKA)

Proslava 50. obljetnice programa kolpinške pomoći hrvatskim bogoslovima održala se u subotu 12. i nedjelju 13. studenoga u Paderbornu u Njemačkoj. Uime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu na proslavi su sudjelovali rektor preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Toni Potrebić te bogoslovi Marin Kurilić i Luka Barišić.

Predstavnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa posjetili su u subotu 12. studenoga nekoliko obitelji koje su dugi niz godina sudjelovale u programu, ugošćujući bogoslove na smještaj te brinući za njihova zapošljavanja u njemačkim tvrtkama, tvornicama ili drugim crkvenim i civilnim ustanovama. Obitelji su se prisjetile suživota s bogoslovima, koji su tijekom ljetnih praznika svake godine na dva mjeseca dolazili na učenje jezika, rad i upoznavanje kulture. Obitelji su se prisjetile i svoga angažmana u prikupljanju humanitarne pomoći tijekom Domovinskog rata.

Zlatni jubilej proslavljen je misom u crkvi sv. Martina – Hörste, na kojem su sudjelovale obitelji sudionice ovog programa, kolpinška obitelj župe Hörste te predstavnici Kolpinške obitelji sv. Josipa iz Zagreba. Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Adolf Schöning uz suslavlje vlč. Tonija Potrebića, preč. Željka Faltaka i vlč. Vilima Koretića, voditelja hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim, koji je prije 40 godina i sam bio korisnik ovoga programa.

Na euharistijskom slavlju sudjelovali su i nekadašnji voditelji ovog programa Heinz Peter Bee i Thomas Müller, a cjelokupni program slavlja organizirao je Michael Berensmeier, koji još uvijek prima studente na smještaj i rad. Osim proslave zlatnog jubileja obilježena je i 10. obljetnica bratstva Kolpinške obitelji Hörste i Kolpinške obitelji sv. Josipa iz Zagreba.

Sudionici proslave nastavili su slavlje zajedničkim druženjem u organizaciji Kolpinške obitelji Hörste. Tijekom večernjeg druženja rektor je u ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u znak zahvale darovao svakoj obitelji prigodnu jubilarnu svijeću i hrvatske proizvode, a Michael Berensmeier je kao predsjednik Kolpinške obitelji Hörste darovao Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i Kolpinškoj obitelji sv. Josipa spomen svijeću.

Predstavnike Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa primio je u nedjelju 13. studenog u biskupijskom središtu Kolpinškog društva Paderborn biskupijski tajnik Kolpinškog društva Paderborn Daniel Fissenewert zajedno s predsjednikom Kolpinške obitelji Hörste Michael Berensmeier. Tijekom susreta razgovaralo se o dosadašnjem iskustvu te novim mogućnostima suradnje.

U znak zahvale i spomena na 50 godina održavanja programa pomoći hrvatskim bogoslovima kroz zapošljavanje i smještaj u obiteljima rektor Faltak darovao je Koplinškom društvu Paderborn sliku vitraja Presvetog Srca Isusova, Blažene Djevice Marije i svetog Josipa koji su smješteni u kapeli Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te portal Zagrebačke katedrale izrađen od bijele čokolade čijom kupnjom se pomaže obnova Zagrebačke prvostolnice nakon potresa.

Podsjetimo, 50. obljetnica Kolpinškog programa pomoći hrvatskim bogoslovima proslavljena je i u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu 19. listopada.