Budi dio naše mreže
Izbornik

U „ognju sv. Nikole“ spaljena brodica u Starom Gradu

Stari Grad (IKA)

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika putnika i pomoraca, svečano je proslavljen 6. prosinca u Starome Gradu na otoku Hvaru.

Svečev blagdan u toj župi Hvarskoga dekanata obilježen je drevnom tradicijom, a obredi su vezani uz crkvu Sv. Nikole iz 13. stoljeća, zavjetnu pomorsku crkvu, koja na oltaru Svetih mučenika čuva moći sv. Reparate koju tamošnji vjernici štuju već više od stotinu godina.
Na uočnicu blagdana, u srijedu 5. prosinca, posebno je dojmljiv bio obred paljenja staroga istrošenoga broda u tzv. “ognju sv. Nikole” ispred svečeve crkve. Ove godine u “ognju” je spaljena brodica u vlasništvu Nikše Radonića (Mengo). Tim obrednim spaljivanjem brodice simbolizira se žrtva za spas svih pomoraca te odaje počast i zahvalnost sv. Nikoli. Poslije spaljivanja broda u crkvi Sv. Nikole pjevane su litanije i život sv. Nikole biskupa. Na blagdan sveca koji je omiljen među tamošnjim pukom, u četvrtak 6. prosinca, u čast svecu pjevana je svečana Večernja, a slavlje je završilo procesijom s kipom Sv. Nikole ulicama grada i misnim slavljem u svečevoj crkvi.

Ključne riječi:
Stari Grad sv. Nikola