Budi dio naše mreže
Izbornik

U Okučanima održano 11. danonoćno čitanje Biblije

Okučani (IKA)

Zvona na zvoniku okučanske crkve Sv. Vida, u nedjelju, 21. veljače oglasila su završetak 11. danonoćnog čitanja Biblije, a župnik fra Mario Radman slavio je misu zahvalnicu za sve čitače i njihove obitelji te za cijelu župu.

Svima je udijelio blagoslov upravo pročitanom Biblijom. Čitanje je počelo na Pepelnicu nakon večernje mise i obreda pepeljenja, a trajalo je četiri dana i četiri noći.

Prekidano je samo za vrijeme misa i pobožnosti križnog puta. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ovogodišnje čitanje bilo je s nakanom za obitelji i prestanak pandemije koronavirusa, a uz okučanskog župnika čitali su lektori, redovnice, članice molitvene zajednice Krvi Kristove, framaši, vjeroučitelji, ministranti, krizmanici, prvopričesnici i ostali vjernici župa Okučani i Gornji Bogićevci, koji su dolazili i u kasne noće sate iz najudaljenijih mjesta Vrbovljana, Trnakovca, Ratkovca. U čitanje se uključila i jedna obitelj iz Daruvara.

Pred oltarom je bila postavljena  izložba Biblija na različitim jezicima, a uz njih je upaljena uljanica, simbol svjetla i uskrslog Krista.

Najaktivniju čitateljicu Mateju Mijatović, djevojku iz Caga, koja je čitala 10 puta po pola sata i dva puta bila dežurna uz čitače po četiri sata, župnik je nagradio Biblijom. Ostali čitači dobili su na dar Bibliju za mlade, knjigu o sv. Franji, Novi zavjet i uratke framaša. Više od sto čitača moglo je u knjigu dojmova upisati svoja svjedočenja i doživljaje uz ovakvo čitanje Svetoga pisma.

U povodu pete obljetnice čitanja Biblije u Okučanima snimljen je dokumentarni film „Od Postanka do Otkrivenja“ u režiji Milorada Oršulića – Micana. Film se može pogledati na YouTube kanalu pod nazivom „Film o čitanju Biblije“.