Budi dio naše mreže
Izbornik

U Okučanima završilo 10. biblijsko bdjenje

Okučani (IKA)

Na Prvu korizmenu nedjelju 1. ožujka, nekoliko minuta nakon 15 sati, nasva su zvona sa zvonika okučanske crkve sv. Vida mučenika objavila dovršetak desetog biblijskog bdijenja – danonoćnog čitanja Svetog Pisma – Božje riječi upućene čovjeku.

Biblijsko bdjenje je u Okučanima započelo na Čistu srijedu u večernjim satima, nakon mise i obreda pepeljenja. Čitanje je započeo o. Mario Radman, okučanski župnik koji je i dovršio čitanje, nakon čega su slijedili misa zahvalnica i blagoslov pročitane Biblije. Čitanje je trajalo 88 sati, četiri dana i četiri noći, a prekidalo se samo za vrijeme mise i korizmene pobožnosti križnog puta. U biblijskom bdjenju sudjelovalo oko stotinu čitača iz Okučana i okučanskih filijala, zatim članovi Biblijske zajednice iz Nove Gradiške te čitači iz susjednih Gornjih Bogićevaca i Smrtića. Dojmljivo je bilo čitanje djevojke iz Austrije (kandidatica časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove) Manuele Czausar koja je čitala na njemačkom jeziku.

Kako smo u Godini Božje Riječi na misi su simbolično primljeni u službu župni lektori okučanske župe. Župni čitači ili lektori su navjestitelji Božje riječi koji „u bogoslužju postaju izabrano oruđe po kojem Bog progovara svom narodu“.

Kao svjedočanstvo ovog događaja bit će napravljen i postavljen u crkvi pano s imenima svih čitača i onih koji su obnašali dužnost dežurnih.

Ključne riječi:
Biblijsko bdjenje okučani