Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku održan stručni skup za vjeroučitelje mentore i savjetnike

Osijek (IKA)

Tema stručnog skupa za vjeroučitelje mentore i savjetnike Đakovačko-osječke metropolije, održanog 8. veljače u Vikarijatu Osijek, bila je primjena dramskih tehnika u interpretaciji biblijskih tekstova.

Sudionike skupa pozdravile su njegove organizatorice i voditeljice – predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Teuta Rezo te viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić, dipl. teol.

Nataša Roginek, magistra religiozne pedagogije i katehetike u zvanju savjetnice i dramska pedagoginja, predstavila je dramske tehnike u interpretaciji biblijskih tekstova te mogućnosti kreiranja i primjene različitih dramskih postupaka u pojedinim etapama metodičkih sustava.

Nakon zajedničke molitve, radni dio skupa započeo je primjerima dramskih igara koje mogu poslužiti kao motivacija ili najava teme nastavnog sata: lažni prijatelj, pravi prijatelj, najbolja ponuda, moralna dijagonala i sl.

Služeći se biblijskim tekstom o neobično dobrom ocu i izgubljenom sinu, N. Roginek prikazala je kako je moguće dublje, slojevitije, na zanimljiviji i učenicima primjeren način analizirati likove u interpretativno-analitičkom sustavu uz pomoć dramskih tehnika i vježbi kao što su procesna drama uz elemente forum – kazališta te pantomima. Sudionici stručnog skupa su predstavljene dramske tehnike ocijenili kao primjenjive u radu s učenicima. Stečeno znanje mentori i savjetnici predstaviti će svojim kolegama vjeroučiteljima na predstojećim Županijskim stručnim vijećima.