Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku održan susret o temi „Život, dakle, biraj – blagoslovi i posljedice odnosa prema životu“

Osijek (IKA)

U Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku u utorak 8. lipnja održan je susret o temi „Život, dakle, biraj – blagoslovi i posljedice odnosa prema životu“ o kojoj je govorila voditeljica programa „Oprostom oslobođene“ Lidija Dugan.

Uvodnu molitvu predvodio je studentski kapelan vlč. Mario Žigman. Na početku susreta Dugan je govorila o putu osnivanja programa „Oprostom oslobođene“. Kao jednoj od koordinatorica udruge „40 dana za život“, koja skrbi o ženama koje su rodile te se nalaze u teškim životnim uvjetima, nametalo joj se pitanje kako pomoći onim ženama koje su se odlučile na pobačaj ili je on uslijedio prirodno. Progovorila je o svojim borbama i sumnjama u vlastite sposobnosti, ali i o tome kako je u konačnici prepustila Gospodinu da on vodi.

U drugom djelu predavanja govorila je o posljedicama koje pobačaj izaziva kod žena: od problema depresije, napada panike, strahova, bolova i razvoja raznih bolesti do boli i izranjenosti srca i duše. Govorila je i o svjedočanstvima žena s kojima se susretala i koje su prošle kroz program.

Inače, unutar programa žene razgovaraju o svojim ranama i  okolnostima koje su ih dovele do toga da se odluče na pobačaj. Prateći u svemu Sveto pismo, one se oslobađaju, a Gospodin iscjeljuje, poručila je Dugan. Izlaganje je završila čitanjem ulomka iz Svetog pisma (Pnz 30, 15-20) nakon čega je uslijedilo euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Žigman.