Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku svečano završena devetnica Gospi koja razvezuje čvorove

Osijek (IKA)

Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove, koja je započela 4. listopada u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku završena je 13. listopada večernjim euharistijskim slavljem, procesijom i po prvi puta u povijesti retfalačke župe čašćenjem Gospe ispod zvonika na Retfačkom groblju uz kip Gospe s Djetešcem te naposljetku zahvalom i molitvom za pokojne kod središnjega križa, uključujući brojne poginule hrvatske branitelje.

Tako je ovogodišnja listopadska pobožnost BDM u retfalačkoj župi (osnovanoj 1961. godine) na posebno svečani način počastila Majku Crkve počinjući devetnicu ispred kipa Gospe Fatimske u crkvi sa župnikom Ivicom Martićem, župnim vikarima Božidarom Nađem i Filipom Sertićem (mladomisnikom). U pobožnosti svake večeri sudjelovale su s vjernicima moliteljice skupine Živa krunica te redovnice družbi Sestre naše Gospe i Družbe Marijinih sestara Gospe od čudotvorne medaljice, a vruhunac je bilo slavlje euharistije. Tijekom pobožnosti vjernici su simbolično uže sa svezanim čvorom (znak ‘nerješive’ životne poteškoće) stavili s potpunim predanjem i ufanjem pred Majku Mariju, Majku Crkve, Kraljicu svete krunice.

Župnik I. Martić na misi, Osijek, 13. 10. 2019.

Svečani završetak devetnice okupio je više stotina vjernika na večernjoj misi, koju je uz pjevanje župnoga Zbora mladih, predvodio župnik Martić naglasivši u propovijedi važnost iskrene vjernikove zahvalnosti za životne križeve i dobivene milosti od Boga, kazavši kako ne treba zbog nevolje i životnih muka pitati: ‘Zašto baš mene to zadesi?’, već bogoduho, skrušeno zahvaliti za sve, baš sve, dopuštajući Bogu neka vodi naš život.

Gospin kip u niši grobljanskog zvonika.

Poslije završnoga blagoslova u duhu zahvalnoga zajedništva formirana je procesija ispred crkve sa upaljenim lampionima koju su duž Kozjačke ulice predvodili ministranti noseći procesijski križ, župnik i župni vikari, slijedile ih redovnice, pjevači, župne skupine i župljani te vjernici iz osječkih dekanata pridruženi u molitvi krunice koju je vodio župnik. Pjesmom je otvorena pobožnost kod zvonika s kipom, vlč. Martić je predvodio molitvu, litanije i čašćenje BDM, a molitveni je skup završen odlaganjem lampiona kod središnjeg križa, molitvom, paljenjem simboličnih čvorova i slavljenjem Boga pjesmom. Vlč. Martić je potaknuo čašćenje Gospe molitvom i pjesmom uz Gospin kip prve subote u mjesecu, što su sabrani župljani prihvatili, kao i obdržavanje devetnice „Gospi koja razvezuje čvorove“ već omiljene među vjernicima što se pouzdaju da će „bolne čvorove života“ razvezati Djevica Marija.

Župnik I. Martić predvodi Gospine litanije ispred kipa Majke Božje.