Budi dio naše mreže
Izbornik

U Pakistanu održana konferencija o nasilju nad vjerskim manjinama

Karachi (IKA)

U Karachiju je prošlih dana, u organizaciji Zaklade papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ i katoličke odvjetnice Tabassum Yousaf, održana konferencija o nasilju nad vjerskim manjinama u Pakistanu, prenio je Vatican News.

Pažnja je na konferenciji usmjerena na pojavu prisilne islamizacije mladih žena i adolescenata koji pripadaju vjerskim manjinama, posebno hindusima i kršćanima. Odvjetnica Yousaf u jednom je priopćenju, objavljenom prije same konferencije, upozorila da je svake godine najmanje tisuću djevojaka oteto, silovano, prisilno islamizirano i prisiljeno na udaju za svoga mučitelja.

Konferencija u Karachiju održana je povodom Dana manjina koji se u Pakistanu obilježava 11. kolovoza, a cilj joj je bio istražiti mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se pružila zaštita i omogućio razvoj manjinama u toj zemlji. Naša djeca nemaju pristup odgovarajućem obrazovanju te zbog toga trpe i u potrazi za poslom, upozorila je odvjetnica Yousaf koja je, u suradnji s kardinalom Josephom Couttsom i vjerskim vođama, izradila rezoluciju od 10 točaka, s ciljem pružanja potpore manjinama.

U prvoj točki rezolucije, za sklapanje braka traži se minimalna dob od 18 godina, a u devetoj se pak točki traži pravna zaštita od otmice i prisilne islamizacije. Pripadnici manjina u Pakistanu žele zaštitu, ali također žele aktivno pridonijeti razvoju zemlje te traže imenovanje saveznog ministra za manjine, mjesto koje je u pakistanskoj Vladi ispražnjeno još od smrti Shahbaza Bhattija 2011. godine. Odvjetnica Tabassum Yousaf uputila je apel međunarodnoj zajednici, a posebno zapadnim zemljama, da pakistanskim manjinama pruže potporu u njihovom opravdanom zahtjevu za pravdom. Uime kršćana u Pakistanu, papi Franji je zahvalila za njegovu bliskost u molitvi.

Kršćanski odvjetnik Sardar Mushtaq Gill (38), borac za ljudska prava koji brani progonjene kršćane u Pakistanu, u intervjuu za vatikanski dnevni list „L’Osservatore Romano“ upozorio je da je život vjerskih manjina u toj zemlji obilježen nasiljem, diskriminacijom i kršenjem temeljnih ljudskih prava. Istaknuo je pritom da bi pakistanska Vlada toga trebala biti potpuno svjesna te štititi nemuslimanske građane i promicati vladavinu zakona, pravdu i slobodu. Također je rekao da su u porastu nasilje nad kršćanima i epizode netolerancije u toj zemlji te da mnoge pakistanske obitelji danas pate samo zbog svoje vjere.

Dan posvećen manjinama podsjeća da pripadnici kršćanske, hinduističke ili druge vjeroispovijesti nisu građani drugoga reda te da ne smiju biti diskriminirani ili, u najgorem slučaju, nekažnjeno progonjeni, rekao je odvjetnik Gill, dodavši da pripadnici manjina imaju ista prava i dužnosti te da moraju uživati jednake mogućnosti i živjeti mirnim životom u Pakistanu, u znaku slobode, pravde i blagostanja. Za to je potrebna i potpora međunarodnih organizacija, kao i istraga Ujedinjenih naroda koja bi mogla rasvijetliti stanje i odgovoriti na zabrinutost zbog nepoštivanja vjerske slobode, kazao je Sardar Mushtaq Gill.

Odvjetnik je također podsjetio na osobe koje u pakistanskim zatvorima čekaju izvršenje smrtne kazne i one koje su lažno optužene na temelju spornog zakona o blasfemiji te prolaze dugo suđenje, gube posao i kuću ili pak žive u skrovitosti kako bi izbjegle pogubljenje. Među najnovijim su slučajevima zloupotrebe zakona o blasfemiji, kako je naveo odvjetnik Gill, kršćanski supružnici Shafqat Emmanuel i Shagufta Kausar, osuđeni na smrt 2014. godine pod optužbom da su poslali bogohulne SMS poruke.

O temi zaštite manjina nedavno se oglasila i Komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije koja je od Vlade zatražila da donese hitne mjere po tom pitanju. U vezi s time odvjetnik Gill komentirao je da se po mišljenju biskupā vjerske manjine ne smiju odvajati od društva čiji su sastavni dio. Kršćani i hindusi pravi su domoljubi koji vole svoj narod te su za njega spremni položiti život. Danas smo pozvani zajedno raditi za blagostanje naše voljene zemlje, zaključio je Sardar Mushtaq Gill.

Ključne riječi:
nasilje pakistan vjerske manjine