Budi dio naše mreže
Izbornik

U Petrovcu blagoslovljen temelj novog Doma za starije osobe

Petrovac (IKA)

Župna zajednica Petrovca proslavila je u subotu 15. lipnja sv. Vida, mučenika, zaštitnika mjesne crkve, a toga dana blagoslovljen je i temelj novog Doma za starije osobe „Majka Pija“.

 

Misu je predvodio kotorski biskup Ilija Janjić u koncelebraciji sa župnikom don Filipom Janjićem i drugim svećenicima Kotorske biskupije. Pozdravivši vjernike i brojne franjevke Crnogorske provincije Bezgrešnog začeća, biskup je u propovijedi, osvrnuvši se na liturgijska čitanja, istaknuo vrijednost žrtve sv. Vida kao i drugih mučenika. Usporedivši ga sa zaštitnikom Kotorske biskupije sv. Tripunom, podsjetio je da vjera nema cijenu, makar ona podrazumijevala i polaganje vlastitog života. Posebno je naglasio kako je sv. Vid svoje mučeništvo doživio od vlastitog oca, koji je bio onovremeni javni službenik Rima, te ga je htio torturom odvratiti od kršćanstva koje je mladi Vid prihvatio kao jedinu i pravu vjeru. Prema predaji, život mu je skončao u loncu s vrelom vodom, a njegova čvrstoća u ispovijedanju vjere i nama je kršćanima današnjice svijetli primjer, uz brojnu vojsku mučenika, koja je svojom krvlju natopila temelje naše vjere, rekao je mons. Janjić.

Na kraju mise đakon don Željko Pasković pročitao je sadržaj „Povelje“, dokumenta koji se stavlja u temelje novoizgrađenih sakralnih ili drugih crkvenih zdanja, a koji su prije pohranjivanja u bocu potpisali i pečatirali biskup i provincijalna predstojnica franjevki Bezgrešnog začeća s. Lidija Kqira.

Pjevajući himan sv. Vidu svećenici i vjernici uputili su se u procesiji na gradilište Doma, gdje je biskup Janjić blagoslovio temelje, pohranio „Povelju“ i poželio redovnicama što skoriji završetak započetih radova na toj ustanovi, koja je od velikog značenja ne samo za Kotorsku biskupiju već i za cijelu državu.

Provincijalka s. Lidija zahvalila je svima, svim dobročiniteljima, koji su na bilo koji način pomogli, posebno Općini Budva koja je dala značajan doprinos kao i glavnom arhitektu i izvođaču radova.

Napomenula je kako je povijest sestara u Petrovcu, njihov rad i žrtvovanje za osobe treće dobi i svih nemoćnih, utkana u karizmu njihovog reda, te da ovim zdanjem žele nastaviti kvalitetnu njegu kako je to započela prva provincijalka m. Pija, čije će ime nositi ovaj novi Dom. Zaključila je riječima iz psalma „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“, te željom da Krist bude zaglavni kamen tog zdanja, jer će ga Njegova prisutnost učiniti svetim tlom, po zagovoru sv. Franje i bokeljskih svetaca i blaženika.