Budi dio naše mreže
Izbornik

U ponedjeljak komemoracija na Maclju u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Macelj (IKA)

U ponedjeljak 23. kolovoza, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma – u Maclju će se u organizaciji Udruge Macelj 1945. na grobnici uz spomen-crkvu Muke Isusove održati tradicionalna komemoracija.

Početak komemoracije je u 9.45, a u 10 sati slijedi obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945. U 10.30 bit će upriličeno paljenje svijeća kod križa u Lepoj Bukvi, a u 10.35 obraćanje predstavnika hrvatskih vlasti. Potom, u 11.15 slijedi paljenje svijeća kod križa u Križanovom jarku.

Udruga Macelj 1945. u svome popratnom priopćenju od petka 20. kolovoza ističe da je Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2020., dan 23. kolovoza postaje Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, te je tako dobio svoj sveopći društveni značaj.

„Utvrđeno je da je komunizam od svih totalitarnih režima ostavio za sobom apsolutno najveći broj žrtava, kako u svijetu tako i u hrvatskom narodu. Gubitak hrvatskog naroda, prema popisu pučanstva 1931. i 1948., u razdoblju prije i poslije Drugog svjetskog rata, iznosi 1,459.040 osoba. Prema izjavama svjedoka zlokobnog poslijeratnog vremena u Macelju, svoj je život izgubilo više od desetak tisuća žrtava (12-13 tisuća). Bili su to razvojačeni zarobljenici, civili, žene i djeca.  Macelj je mjesto organiziranog skupnog smaknuća 21 svećenika i bogoslova.   Sva smaknuća u Maceljskoj šumi učinjena su potajice i bez ikakvih sudskih presuda. Najveći pokop ikada održan u Hrvata, dogodio se 22. listopada 2005.g. kad je u jednom danu pokopano 1.163 ljudskih žrtava. No, to nije bila udarna vijest dana za hrvatske medije. Na Macelju su 6. lipnja 2021. pokopane još 84 žrtve, ekshumirane u proljeće 2020. Ni to nije bila vijest dana za hrvatske medije“, navodi se u priopćenju Udruge Macelj 1945.

„Macelj je mjesto monstruoznog zločina poslije Drugog svjetskog rata, najveće na tlu Republike Hrvatske, po točno utvrđenom broju 1247 pronađenih, istraženih i dostojanstveno pokopanih žrtava, stoga i najuzvišenije žrtvoslovno mjesto za izražavanje svehrvatskog pijeteta i sjećanja na žrtve zločinačkog komunističkog režima“, zaključuje se u priopćenju Udruge Macelj 1945.