Budi dio naše mreže
Izbornik

U potresu teško oštećene akademska crkva Sv. Katarine i župna crkva Sv. Marka ev. u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Potres koji je u utorak, 29. prosinca u 12.19 sati imao epicentar u Petrinji, magnitude 6.2 po Richteru, oštetio je i akademsku crkvu Sv. Katarine u Zagrebu na Gornjem Gradu.

Tako je zbog posljedica potresa pao veći dio svoda iznad svetišta u jednoj od najljepših baroknih crkvi u Zagrebu, u akademskoj crkvi Sv. Katarine na Gornjem Gradu.

I u župnoj crkvi Sv. Marka ev. na Trgu sv. Marka, zabilježena su teža oštećenja na svodu, ali i na južnom portalu crkve kojega krase kipovi Isusa Krista s Bogorodicom te apostolima i evanđelistima.
 
Zagrebačka gornjogradska župa sv. Marka poziva sve vjernike, a osobito vjernike grada Zagreba da se pridruže u dnevnoj molitvi u 12 sati na Kamenitim vratima koju se prikazuje za prestanak pandemije zbog virusa Covid-19, ali i za sve one koji trpe zbog posljedica potresa 22. ožujka i 29. prosinca 2020.   
Koji ne mogu osobno sudjelovati u ovoj molitvi, njih se poziva da točno u podne zastanu te se molitveno i u duhu priključe molitvi na Kamenitim vratima iz svojih domova, škola, fakulteta ili radnih mjesta.

Preporučuje se sljedeća molitva:

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti Lik nije izgorio u razornom požaru Kamenitih vrata. Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu Zagreba želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike; siromahe i beskućnike našeg grada. Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinog Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene. Kraljice mira, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetog Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova. Amen.

Majko Božja Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, moli za nas!