Budi dio naše mreže
Izbornik

U Prelogu proslavljena župna svetkovina sv. Jakoba

Prelog (IKA)

Župa sv. Jakoba ap.st. u Prelogu svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika u nedjelju 25. srpnja, a središnju euharistiju predslavio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Predslavitelj vlč. Novak poručio je da se sv. Jakoba apostola prepoznaje kao jednog od svjedoka velikih događaja Isusovog života i povijesti spasenja. „Čini mi se da upravo to možemo od njega naučiti: biti Isusovi učenici kao što je on bio i dopustiti da nas Isus oblikuje na način kako On želi ostvariti svoju Crkvu, a ne da mi Bogu pokušavamo nametnuti svoje želje i svoja očekivanja.“

Podsjetio je da se te iste nedjelje 25. srpnja slavi i prvi Svjetski dan djedova, baka te starijih osoba te je pozvao osluškivati Gospodina koji u svakodnevnom životu progovara onima u mlađoj ili srednjoj dobi.

„Da ne izgubimo iz vida one koji su nam darovali život, da na njima zahvaljujemo i njima budemo na pomoći. Isus govori ja sam s vama u sve dane. To ne smijemo zaboraviti i to nas sve treba voditi i pratiti u življenju i činjenju dobrote na koju nas Gospodin poziva. Dobrote koja je oplemenjena evanđeljem“, istaknuo je propovjednik.

Uz vlč. Novaka misu su suslavili domaći župnik preč. Antun Hoblaj, svećenici susjednih župa kao i onih rodom iz „župe priločke“ te dosadašnji ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj vlč. Antun Štefan koji je predvodio trodnevnu duhovnu pripravu za proslavu svetkovine.

Pjevanje su predvodili Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Jakoba, Zbor sv. Lovre iz Cirkovljana te Pjevački zbor Udruge umirovljenika „Prelog“.

Župnik Hoblaj objasnio je da prema staroj tradiciji kada blagdan sv. Jakova pada u nedjelju, kao što je to bilo ove godine, tada je zapravo čitava godina „Godina sv. Jakova“.

Župa sv. Jakoba ap. st. čuvarica je relikvijara s moćima svoga zaštitnika koji je svake godine o njegovoj svetkovini izlaže vjernicima na štovanje.

O proslavi je Studio „VIPRO“ napravio i videouradak. U njemu se može saznati što povezuje generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije sa Župom sv. Jakoba.

Također, u njemu govori i tajnik varaždinskog biskupa vlč. Marko Domiter. Osvrnuo se na poruku sv. Jakova današnjem čovjeku koja bi bila: služiti jedni drugima po primjeru Isusa Krista.

„Isus, kada je služio, nije bio ni humanitararac ni dobrotvor, nego je činio ono što je primao od Oca. A Isusovi učenici su pozvani činiti ono što Isus čini njima. Isus im služi“, poručio je vlč. Marko te objasnio kako Isus ostavlja primjer na Posljednjoj večeri – perući učenicima noge. Postavlja se i pitanje: Koji su plodovi služenja?

„Radost života. Mi smo, ljudi, naučeni da nas drugi dvore i čini nam se da je to lakše i ljepše, međutim, ima li čovjek radosti, ako sebe ne daje drugima: iz ljubavi, za nečije dobro, bez ikakve koristi; kad odbaci oholost, samodopadnost, želje, udobnost, želju za pohvalom i priznanjem?“, naglasio je vlč. Domiter te je pozvao da život sv. Jakova bude poziv i poticaj na služenje: najprije Bogu koji daje život, a potom i onima koje je poslao u živote vjernika.