Budi dio naše mreže
Izbornik

U Primoštenu proslavljena Gospa od Loreta

Primošten (IKA)

U ponedjeljak 10. svibnja Primoštenci su proslavili svoju nebesku majku, zaštitnicu, Gospu od Loreta. Proslavi je prethodila devetnica, koja se slavila svake večeri u župnoj crkvi sv. Jurja u Primoštenu.

Rano, s izlaskom Sunca, zvono na zvoniku crkve sv. Jurja, dozivalo je vjernike u crkvu k Gospinom oltaru. U 5 sati ujutro pjevali su se Životi, a u 6 sati bila je svečana pjevana misa za branitelje koju je predvodio don Grgur. Poslije mise bila je molitva ispred crkve kod glavnog križa, gdje su predstavnici branitelja upalili lampion i položili cvijeće za sve branitelje.

Tiha sveta misa na rasporedu je bila u 8 sati. Procesija s Gospinom slikom primoštenskim ulicama, preko Rudine do crkve, krenula je u 10.30, a Gospinu sliku u primoštenskim narodnim nošnjama nosili su ovogodišnji krizmanici i krizmanice.
Svečana misa, nakon procesije, bila je na otvorenom, ispred crkve, a misu je predslavio župnik iz Kaštel Starog don Franko Prnjak, uz koncelebraciju svećenika primoštenskog dekanata.

Gospine pjesme na misi za vrijeme pričesti pjevala su i djeca, koja su vježbala kroz radionicu udruge Krč.
Vrijedne primoštenske čipkarice svojim marljivim radom ukrasile su novi oltarnik koji upravo ovih dana krasi oltar u župnoj crkvi.

Svečana misa završila je pjesmom „Kraljice i odvjetnice naša…“.