Budi dio naše mreže
Izbornik

U prvoj polovini 2021. u Nigeriji ubijeno prosječno 17 kršćana dnevno

Onitshi (IKA)

Prema Studiji Međunarodnog društva za građanske slobode i vladavinu prava (Intersociety) u Onitshi (istočna Nigerija) u Nigeriji je u 2021. godini ubijeno 3462 kršćana, objavila je ACI Afrika, a prenijela Nedjelja.

Među stradalima su i desetorica svećenika i pastora koji su ubijeni između.

„Broj bespomoćnih kršćana koje su nasmrt izmučili nigerijski islamistički džihadisti i njihovi suradnici u snagama sigurnosti u posljednjih 200 dana, od 1. siječnja do 18. srpnja, porastao je na ne manje od 3462, što je samo 68 preminulih manje od ukupnog broja preminulih nigerijskih kršćana u 2020., koji je Godišnji izvještaj o progonu kršćana Open Doors procijenio na 3530“, ističe se u studiji.

To je drugi najviši broj od 2014. kada je zabilježeno više od 5 tisuća ubojstava kršćana koje su počinili Boko Haram i stočari džihadisti Fulani, napominje se u rezultatima istraživanja.

Izvješće je pokazalo da je Boko Haram, jedna od najvećih afričkih islamističkih skupina, odgovoran za smrt više od 4 tisuće kršćana u 2014. Fulanski stočari, koji su se često sukobljavali s kršćanskim poljoprivrednicima oko ispaše, uzrokovali su dodatnih1 229 smrtnih slučajeva te godine.

2021. otete 3 tisuće kršćana

„U našem posljednjem izvješću objavljenom 11. svibnja 2021., koje pokriva razdoblje od siječnja do travnja 2021., otkrili smo da je najmanje 1470 kršćana bilo do smrti mučeno, a u proteklih 80 dana –od 1. svibnja do 18. srpnja 2021. – izgubljena su ne manje od 1992 kršćanska života“, navodi se u izvješću objavljenom 18. srpnja.

Intersociety je istraživačka skupina koja nadzire vjerske progone diljem Nigerije od 2010. godine. Kao grupa za ljudska prava prikuplja informacije, među ostalim, putem kontakta sa žrtvama i očevidcima, praćenja medija i razgovora.

Otkrili su da je 2200 kršćana oteto u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja 2021., a dodatnih 780 oteto je od 1. svibnja do 18. srpnja – ukupno 3 tisuće ljudi otete su od početka 2021.

Istražitelji su rekli da je najmanje troje od svakih 30-ero otetih kršćana vjerojatno preminulo u zatočeništvu, što ukazuje na to da je oko 300 otetih kršćana umrlo u prvoj polovini 2021.

Još 150 smrti također je dodano onomu što su istraživači nazivali „mračnim brojevima“, a što znači smrti koje su se dogodile, ali nisu prijavljene.

Od siječnja 2021. mete napada bilo je i oko 300 crkvi, rekli su istražitelji.

Napomenuli su da je država Taraba, na sjeveroistoku Nigerije, najteže pogođeno područje, s najmanje 70 ugroženih ili napadnutih crkvi.

Napadi islamista uz blagoslov vlasti

Autori izvješća naveli su da je „vrlo žalosno“ što su oni koji su odgovorni za antikršćanske napade nastavili izbjegavati pravdu, stvarajući osjećaj nekažnjivosti i dovodeći do ponovljenih zločina.

Prema organizaciji, Nigerijska vlada je potpuno napustila preživjele i obitelji žrtava ubojstava.

„Državne snage sigurnosti toliko su petljale i činile ustupke da teško interveniraju kada su ugroženi kršćani u opasnosti od prijetnji ili napada, nego bi se pojavljivale tek nakon takvih napada da bi uhitili i ukorili isto napadnuto stanovništvo“, navodi se u izvješću.

„Na sjeveru džihadisti slobodno djeluju pod pokrićem i zaštitom snaga sigurnosti; otmice, ubijanja, pljačke, uništavanja ili spaljivanja te nasilna islamizacija njihovih zarobljenih i nezaštićenih kršćana i njihovih domova i svetih bogomolja i mjesta učenja.“

„Ali iste sigurnosne snage s mržnjom i brutalno reagiraju krajnjom žestinom protiv kršćana s juga i sjevera optuženih za prekršaj ili povredu zakona“, dodaje se.

Prema izvješću, za najveći broj ubojstava odgovorni su stočari Fulani, koji su u prvih 200 dana ove godine ubili približno 1909 kršćana.

Slijedili su ih Boko Haram, tzv. Islamska država u provinciji Zapadna Afrika (ISWAP) i muslimanski banditi Fulani koji su zajedno ubili 1063 kršćana.

Fulani koji ubijaju i muslimane

U izvješću se navodi da je nigerijska vojska, uz nigerijske policijske snage i druge grane oružanih snaga, odgovorna za 490 kršćanskih smrti.

„Muslimanski banditi Fulani, izvorno nastali u [sjeverozapadnoj] državi Zamfara 2011., zajedno su odgovorni za teror koji se provodi u kršćanskim dijelovima južne Kadune, Nigera, FCT [Federal Capital Territory], Nasarawe i Kogia“, navodi se u izvješću.

Razbojnici Fulani također su odgovorni za napade na autohtone muslimane Hausa u Zamfari, Katsini, Sokotu i Kebbiju.

U državi Kebbi, na sjeverozapadu Nigerije, muslimanski banditi Fulani ciljaju i ubijaju ili otimaju i kršćane i muslimane, tvrdeći da „autohtoni muslimani Hausa nisu pravi muslimani“, piše u izvješću.

Banditi također insceniraju ono što je Intersociety nazvao „žestokim džihadističkim napadima“ protiv svoje braće u vjeri muslimana u Zamfari, Katsini, Sokotu i muslimanskim područjima država Kaduna i Niger, prenijela je Nedjelja.