Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rabu proslavljena svetkovina sv. Kristofora

Rab (IKA)

Svetkovina sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba i suzaštitnika Krčke biskupije, proslavljena je u četvrtak 27. srpnja 2023, na posljednji dan Rabske fjere.

Nakon večernje misne proslave, crkveni dio svečanosti zaključen je tradicionalnim dolaskom samostreličara u nekadašnju rapsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje im je kratki nagovor i blagoslov uputio župnik vlč. Mladen Mrakovčić. Čitavo vrijeme pred oltarom bile su izložene moći sv. Kristofora. U procesiji su uz rapske vitezove samostreličare sudjelovali i predstavnici drugih vojnih povijesnih postrojbi, među njima i japanske vojske samuraja.

Misu je predslavio župnik Mrakovčić koji je u propovijedi podsjetio da se sv. Kristofor štuje kao jedan od 16 svetaca pomoćnika u nevolji od prvih kršćanskih vremena. U Rabu su mu posebice zahvalni što je 1075. godine očuvao grad od napada Normana, podsjetio je ujedno.

Današnje vjernike usporedio je sa sv. Kristoforom, čije ime znači, Kristonoša i rekao da svatko nosi neki križ u životu. „Tereti su razni i valja ih znati nositi. Valja ih dostojanstveno nositi. Da bi čovjek to mogao mora imati oazu, mora imati čvrsto sidro. Mora biti utemeljen, ukorijenjen, mora u njemu biti netko jači od njega. Čovjek se, ako je sam, umori“, primijetio je propovjednik.

Osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje, dodao je da Isus upozorava da se bez njega ne može učiniti ništa, „ništa što će ostati, ništa veliko u Božjim očima. Bez mene možete uspjeti u karijeri, možete namaknuti mnoga dobra, možete ovi i ono, čak će vam možda netko i zavidjeti… Ali, što će od toga ostati, što će preživjeti sud Sudnjega dana kada se pojaviš pred Gospodinom? Što će otpasti kao pljeva, a što će opstati kao zlati ili dobra pšenica?“

Stoga Isus poziva: Ostanite sa mnom. Ostanite u meni. Ostanite, rekao je župnik Mrakovčić, podsjetivši da je Spasitelj prije svega obećao: Ja ću ostati s vama i da njegovo ime Emanuel znači Bog s vama.

U Isusu se ostaje vršeći njegove zapovijedi, dodao je predslavitelj. Kao primjer naveo je svece koji su ostali sjedinjeni s Isusom. Stoga je okupljene, da bit o postigli, potaknuo da male stvari koje čine bližnjima čine s velikom ljubavlju te daju Bogu ono što mu pripada.

Nakon mise te spomenutog blagoslova samostreličari su se u gradu natjecali u preciznosti pucanja iz svog povijesnog oružja s kojim su Rabljani čuvali svoj grad.