Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci najavljen projekt „72 sata bez kompromisa“

Rijeka (IKA)

U Informativnom centru Grada Rijeke u ponedjeljak 4. listopada održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt „72 sata bez kompromisa“ i upućen poziv mladima da se uključe u tu inicijativu koja će se od 14. do 17. listopada u gradu na Rječini održati u organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije.

Inicijativu su predstavile voditeljica riječkog projekta Ana Marija Antunović i članica tima Lidija Mijatović.

„72 sata bez kompromisa“ je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade, promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Nastao je 1995. u Njemačkoj i danas je u njega uključeno desetak zemalja. U Hrvatskoj se provodi osam godina, a Rijeka se drugu godinu uključuje u projekt, poručila je Antunović. „U sedam dosadašnjih godina u Hrvatskoj je sudjelovalo oko 8500 mladih u više od 1600 akcija, surađujući s brojnim udrugama civilnog društva, socijalnim ustanovama te školskim institucijama. Bit projekta leži u tome da se veliki broj mladih istovremeno uključi u volontiranje na različitim mjestima čime ih se potiče na aktivnije sudjelovanje i promociju volonterstva kao poželjne aktivnosti“. Prošle godine u Rijeci je sudjelovalo oko 100 mladih. Nekima je to bilo prvo iskustvo volontiranja i potaknuti pozitivnim iskustvom, nastavili su svoje slobodno vrijeme darovati potrebitima i zajednici, poručila je voditeljica projekta.

Ovogodišnja inicijativa održava se pod geslom „Zagrli srcem“ i taj humanitarni, volonterski zagrljaj u Hrvatskoj ove godini pruža 16 gradova. U Rijeci će se kroz tri dana odvijati tri vrste akcija: socijalne, eko i radne akcije, rekla je članica tima Lidija Mijatović. Prijave su u tijeku i potrebno je oko 200 volontera kako bi se uspješno provele sve planirane akcije među kojima su i one koje će se realizirati s Udrugom za promicanje dobrobiti djece „Portić“ i bit će usmjerene na prikupljanju slikovnica za najmlađe, kao i radna akcija u prostorima sveučilišnog kampusa na Trsatu. Detaljnije o akcijama, kao i formular za prijavu zainteresirani srednjoškolci , studenti i radnička mladež mogu pronaći na službenoj mrežnoj stranici „72 sata bez kompromisa“, Instagram i facebook stranici ove inicijative kao i facebook stranici Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije. Projekt će započeti misom 14. listopada u Centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ u 20 sati, a bit će zaključen liturgijskim slavljem 17. listopada u 18.30 sati u crkvi Sv. Jeronima u Rijeci.