Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci počeli Dani Riječke Majke

Rijeka (IKA)

Misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, gdje je Marija Kozulić krštena, u ponedjeljak 26. rujna započeli su Dani Riječke Majke.

Utemeljiteljica riječke Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova rođena je prije 170 godina, 20. rujna 1852. godine, te preminula prije 100 godina, 19. rujna 1922. godine. Proslavom obljetnice njezina krštenja počela je proslava tih jubileja.

Vrhovna predstojnica Družbe i postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse s. Dobroslava Mlakić podsjetila je na brojna dobra djela utemeljiteljice Družbe. Istaknula je da je uvijek bila na strani istine i pravde, a brojni Riječani su, i prije stotinu godina kao i danas, zahvalni za njezino karitativno djelovanje.

Misu je predslavio vlč. Ivan Seletković koji je na početku podijelio osobno svjedočanstvo koliko su časne sestre iz te zajednice utjecale na njega i njegov svećenički poziv. U propovijedi je okupljene sestre i vjernike pozvao na nasljedovanje puta Marije Krucifikse koja je i prije stotinu godina pokazivala ono na što papa Franjo i danas poziva.

„Izađimo iz svojih sakristija, iz svojih samostana i kuća, poput Riječke Majke potražimo one koji su maleni, slabi i potrebni pomoći. Kršćanstvo nije samo molitva krunice, to je dakako važno, ali važno je i prepoznati dostojanstvo svakoga čovjeka“, rekao je vlč. Seletković. Važno je svjedočiti Kristovu ljubav, rekao je propovjednik, objasnivši da je Marija Krucifiksa to potvrdila kada je za sebe rekla da je pozvana biti majka, što je značilo ne samo nahraniti i pružiti utočište nezbrinutoj djeci, nego i darovati im ljubav.

Na kraju mise je učenica 4. razreda srednje glazbene škole i korisnica učeničkog doma u samostanu sestara Veronika Pervan otpjevala nekoliko duhovnih klasičnih skladbi uz orgulje koje je svirao Stipe Bilić.