Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rimu se održava međunarodni skup “Yes to Life” (Da životu)

Vatikan (IKA)

“Yes to Life” (Da životu) naslov je međunarodnoga skupa koji se, u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, održava od 23. do 25. svibnja u Rimu. Na skupu sudjeluju i predstavnici iz Hrvatske. Urednik hrvatske sekcije Vatican Newsa o. Ivica Hadaš razgovarao je s Antom Čaljkušićem, predsjednikom udruge „Hrvatska za život“ i predsjednikom inicijative „40 dana za život“ te liječnikom ginekologom Ivanom Zmijanovićem.

Čaljkušić je rekao je da će „iz konferencije u Rimu nastojati uzeti sve ono što nemamo i implementirati u hrvatsku gradnju kulture života, ali dat ćemo i ono što je dobro da drugi imaju“. Predstavio je niz programa udruge „Hrvatska za život“, istaknuvši da je važno cjelovito pristupiti gradnji kulture života, unijeti kulturu života u praksu, mijenjati svijest za što je potrebno imati nekoliko paralelnih programa koji se povezuju.

Ginekolog Zmijanović istaknuo je da se mora stalno napominjati da život započinje začećem što je znanstveno dokazano. „Kada se govori o odluci za pobačaj, mi moramo ženama objasniti što će se dogoditi toga trenutka. Onog trena kad žena napravi pobačaj više ne može vratiti vrijeme natrag. Često bi žene koje se odluče na prekid trudnoće nakon toga trenutka željele vratiti vrijeme i promijeniti odluku“, pojasnio je Zmijanović.

„Mi liječnici moramo biti otvoreni životu od začeća do prirodne smrti i poštivati kulturu života. Prvenstveni je poziv liječnika prvo ne napraviti štetu. Pobačaj je zloporaba medicinske prakse“, rekao je Zmijanović.

Čaljkušić je iznio plodove i rezultate rada udruge u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, u nekoliko hrvatskih bolnica broj pobačaja se smanjio za više od 50 posto. „Nama djelatnici bolnica dolaze i kažu ‘Bdjenja pred bolnicama i to što radite urodila su plodom. Imamo više posla. Toliko je poroda ove godine. Nismo to očekivali’. Neke majke danas svjedoče u javnosti kako im je udruga konkretno pomogla i materijalno i na druge način“, istaknuo je Čaljkušić.

Najavio je da će dokumentarni film „40 dana…“ koji je snimljen protekle godine i preveden na nekoliko svjetskih jezika darovati papi Franji i Vatikanu. U filmu je, među ostalim prikazano kako je papa Franjo u Vatikanu poljubio djevojčicu spašenu od pobačaja, pozdravio majku i predstavnike udruge i rekao da je to najvrjednije djelo koje čine.