Budi dio naše mreže
Izbornik

U sarajevskoj katedrali počeo Tjedan Milosrđa

Sarajevo (IKA/KTA)

Na svetkovinu Uskrsa 4. travnja večernjom misom koju je predvodio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić, počeo je Tjedan Milosrđa.

Misi je prethodilo unošenje slike Milosrdnog Isusa pred kojom svakoga dana pobožnost Božjem Milosrđu predmole članovi Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, redovnice, župljani i članovi zbora katedralne župe koji su animirali i liturgijsko pjevanje. Nakon popričesne molitve moljene su Litanije Milosrdnom Isusu.

Na uskrsni ponedjeljak, 5. travnja misu je slavio duhovnik na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Miro Relota u koncelebraciji sa župnikom Majićem i generalnim tajnikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivom Tomaševićem. U prigodnoj propovijedi fra Miro je, između ostalog, kazao da bi Uskrsni ponedjeljak, koji dolazi nakon uskrsnog slavlja, mogli nazvati danom unutarnje molitve. „Ovo je za vjernike dan tihe zahvale, za dar postojanja, za bližnje, za iskustvo da se ne može u životu sve proizvesti svojim sposobnostima i domisliti svojim umovanjima, dan slutnje da je moguće još za ovoga života uskrsnuti na novi početak. Iz radosne zahvalnosti za Božju darovanu ljubav u uskrslom Isusu vjernik polazi na svoj svagdanji put, pohađa svoje bližnje, živi solidaran s njima u običnosti radnih dana i posreduje im poruku da grijeh, zlo i smrt nemaju zadnju riječ“, rekao je fra Miro. Potom je istaknuo da svetkovinom Božjeg milosrđa Crkva želi uputiti na veličinu milosrđa koje Bog daruje što je vidljivo i u slučaju Petra koji se, nakon što je zatajio Isusa, kajao i uzdao u Božje milosrđe. Potaknuo je sve okupljene da svojim životom svjedoče Krista uskrsloga te budu zrake Božjeg milosrđa unoseći Božju toplinu u svijet. Liturgijsko pjevanje animirao je band mladih Veritas.