Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sarajevu se održava Drugi interetnički kamp za mlade

Sarajevo (IKA/KTA)

Pod geslom „Gradimo mostove“, u okviru projekta „Koračajmo zajedno“ u ponedjeljak, 6. srpnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je Drugi interetnički kamp. Cilj kampa je potaknuti mlade triju većinskih vjeroispovijesti da otkrivaju potencijale vlastite zemlje kroz međusobno upoznavanje te upoznavanje prirodnog i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine, kako bi zajedno bili nositelji promjena te pridonijeli izgradnji kulture mira i suživota.

Kamp je okupio srednjoškolce cijele Bosne i Hercegovine: iz Banje Luke, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Zenice, Orašja, Živinica te Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji tijekom pet dana imaju priliku upoznavati se međusobno uz raznolik program.

Na početku programa okupljene je pozdravila koordinatorica projekta „Koračajmo zajedno“ uime Katoličke Crkve Marija Puljić, koja je predstavila program i voditelje kampa. Potom je dobrodošlicu mladima uputio ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. vlč. dr. Šimo Maršić koji je pozvao mlade da uistinu budu graditelji mostova u toj zemlji.

U nastavku su sudionici imali priliku saznati više o projektima koje realizira Centar za mlade, te zajedno proći kroz igre upoznavanja.

Podijeljeni u dvije skupine, pod vodstvom koordinatorice projekta, nastavak večeri su iskoristili kako bi se zajedno osvrnuli na proteklo razdoblje, koje je uglavnom obilježila online nastava, uskraćeno druženje s vršnjacima i boravak kod kuće. Tijekom ove radionice sudionici su uočili mnoge sličnosti u vlastitim raspoloženjima, očekivanjima i strahovima koji su ih pratili te se složili da je proteklo vrijeme krize bilo prilika da se vrate temeljnim vrijednostima i shvate da se cijelo čovječanstvo, bez obzira na podjele koje postoje, našlo pred istim izazovom – Covid 19.

„Nadamo se da će šestodnevni kamp, uz mjere opreza, biti osvježenje mladima u vremenu u kojem se nalaze te da će uvidjeti vlastitu snagu i potencijale u izgradnji suživota, kako bi mogli biti nositelji promjena u Bosni i Hercegovini“, poručili su organizatori.

Drugi dan kampa u utorak, 7. srpnja započeo je radionicom na temu međureligijskog dijaloga, koju je predvodio tajnik Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici Kenan Hodžić.

Kroz interakciju sa sudionicima Hodžić je definirao što zapravo jest, a što nije međureligijski dijalog te istaknuo važnost dijaloga u bosanskohercegovačkom društvu. Naglasivši koliko je važno upoznavati drugog i drugačijeg, pozvao je sudionike da podijele svoja iskustva suživota u zajednicama iz kojih dolaze. Poseban dojam na sve je ostavio i kratkometražni film „Sretan put“ o kojem su također sudionici raspravljali i podijelili svoja zapažanja. Na samom kraju radionice, predstavio je i rad Međureligijskog vijeća u BiH i odbora u Zenici.

Poslijepodnevne sate su obilježile sportske aktivnosti, koje je vodio djelatnik Centra za mlade Ivan Pavao II. Mario Tucaković. Ovaj dio programa imao je za cilj pružiti priliku mladima za sportski odgoj te učiti ih zdravim stilovima života. S obzirom da je sport itekako važan instrument u promicanju mira i suživota, kroz ovaj sadržaj mladi su se učili timskom radu i suradnji i na taj način uvidjeli važnost ovakvih susreta u izgradnji mira.

U nastavku uslijedila je večera u duhu iftara, gdje su mladima predstavljeni običaji i tradicija kod muslimana, te su svi uživali u pripremljenim delicijama. Večer je završila filmom i druženjem sudionika,

Treći dan Interetničkog kampa za mlade, 8. srpnja obilježilo je upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Kroz posjet sakralnim objektima i šetnju sarajevskim ulicama, sudionici su imali priliku uvjeriti se da se Sarajevo opravdano naziva „europskim Jeruzalemom“. Ovaj grad s posebnom dušom stoljećima piše priče i svjedoči o bogatoj kulturi vjernika u Bosni i Hercegovini.

U jutarnjim satima mladi su posjetili staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji – crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, koja se ubraja u jedan od najstarijih i najznačajnijih kulturno-povijesnih i sakralnih spomenika Sarajeva. Sa stilom gradnje i važnosti ove građevine za pravoslavni puk, ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj državi, mlade su upoznali Nadežda Mojsilović i Kenan Hodžić.
Posjet je nastavljen crkvi i samostanu Sv. Antuna Padovanskog na Bistriku, gdje je mlade dočekao fra Marinko Pejić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Marinko je mlade upoznao s povijesnim crticama dolaska i djelovanja franjevaca u Bosni, te obilježjima crkve i samostana. Posebno je istaknuo ulogu ove crkve u promicanju međureligijskog dijaloga, kroz obilježavanje Dana molitve za mir –„Duh Asiza“.
Nakon osvježenja u Franjevačkom samostanu, posjet je nastavljen Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine te Carevoj (Sultan Fatihovoj) džamiji, koja je jedna od najljepših i najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. O vjerskim običajima sarajevskih muslimana, te obilježjima ove džamije mladima je govorio Ahmed Tabaković, student Fakulteta islamskih nauka i koordinator uime ove institucije na projektu „Koračajmo zajedno“.

U večernjim satima sudionici su imali priliku posjetiti jedan od najljepših prirodnih spomenika u Sarajevu i okolici – Vrelo Bosne.

Po povratku u prostorije Centra za mlade, za sudionike je pripremljena večera u duhu pravoslavnih vjerskih običaja, kada su vršnjački edukatori i sudionici pravoslavne vjeroispovijesti predstavili način obilježavanje slave u vlastitim obiteljima. U nastavku večeri, djelatnik Centra za mlade Josip Milanović govorio je o važnosti volonterizma za izgradnju mlade osobe, te su sudionici mogli razgovarati o svojim dosadašnjim iskustvima volontiranja. Poseban naglasak stavljen je na mogućnost mladih da volonterizmom konkretno pridonesu izgradnji suživota u lokalnoj zajednici, o čemu su govorile i vršnjačke edukatorice projekta „Koračajmo zajedno“ Žaklina Brnadić i Sunčica Đukanović, prenosi mrežna stranica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu.

Ključne riječi:
interetnički kamp mladi Sarajevo