Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibenik stigao kip sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Na prostoru gdje će se u nedjelju 21. lipnja s početkom u 10 sati održati svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije Nikole Tavelića postavljen je svečev kip. 


Djelo akademskog kipara Vida Vučaka u Šibenik je dopremljeno u subotu 20. lipnja u prijepodnevnim satima, a postavljeno nešto prije podne.

Nazočan je bio i šibenski biskup Tomislav Rogić, koji je rado podijelio prvi dojam. „Providnost je htjela da budem slučajno tu kad je došao kip sv. Nikole Tavelića, i tome se iskreno veselim, kao i da upoznam autora. Prvi dojam vatre, križa i Nikolina svjedočanstva ovaj kip doista uprisutnje, te poziva i na križ i na žrtvu“. 

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić koji je pomagao u skidanju kipa s kamiona i postavljanju na postolje, nije krio zadovoljstvo realizacije projekta proslave jubileja, čiji dio je i postavljanje svečeva kipa u Jeruzalemu. Sveti Nikola Tavelić iz rodnoga Šibenika s proslave odlazi u Jeruzalem na mjesto mučeničke smrti. Na taj način Hrvati uzvraćaju svome sunarodnjaku na toj divnoj žrtvi i svjedočanstvu koje dao, a ova gesta spomenika ostat će sjećanje na to, rekao je Bradarić.

Postavljanje kipa u Šibeniku bila je prigoda upoznati i autora akademskog kipara Vida Vučaka. Govoreći o inicijativi, istaknuo je kako ga je inicijator projekta fra Tomislav Glavnik odveo u Svetu zemlju, te mu pokazao lokaciju gdje bi kip trebao biti postavljen. 

„Nakon što sam vidio lokaciju, odlučio sam se za ovu kompoziciju. Sv. Nikola u jednoj ruci drži križ, a drugom pokazuje na taj križ i govori: uime tog križa se živi, a ako treba i umire. Vatra u njegovu habitu je simbol njegova mučeništva. Na taj način je zaokružena poruka koju on nama šalje i danas“, istaknuo je Vučak. O dojmu ove privremene lokacije za euharistijsko slavlje, rekao je kako je kip zaživio u tom ambijentu, te se nada pozitivnim kritikama. 

Kao što je i najavljeno, kip će na kraju nedjeljnog euharistijskog slavlja blagosloviti biskup Rogić, a potom će biti otpremljen u Svetu zemlju, gdje će na svečev blagdan 14. studenoga biti postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, uz samostan koji je bio posljednje boravište sv. Nikole prije mučeničke smrti.