Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku predstavljena dva velika projekta uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Šibenski franjevci konventualci predstavili su u srijedu 1. lipnja dva projekta realizirana povodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga – sunaslovnika samostanske crkve sv. Frane.

Crkva sv. Frane u Šibeniku stoljetni je čuvar i promicatelj kulta franjevačkih svetaca, osobito sv. Frane i sv. Ante. I ove godine vjernici grada Šibenika i okolice za proslavu blagdana sv. Ante pripremaju se pobožnošću trinaest utoraka u čast Svecu svega svijeta.

Posebnost ovogodišnje priprave je serija fotografija koje predstavljaju simbole sv. Ante. Šibenski fotograf Zoran Škugor snimio je trinaest fotografija, a odabrani simboli su: Križ, Mladost, Knjiga, Habit, Pasac, Bose noge, Plamen, Kruh, Ljiljan, Dijete Isus, Jezik, Aureola i Smrt.

Producent u ime Samostana sv. Frane gvardijan fra Ivan Bradarić istaknuo je da su neki simboli dosta poznati, poput Djeteta Isusa u naručju sv. Ante, ili ljiljan. Neki su pak manje poznati, a opisuju neke svečeve osobine: Jezik, Plamen ili Knjiga koji opisuju njegov propovjednički žar i ljubav prema svetom Evanđelju. Kruh ili Bose noge govore o njegovoj privrženosti evanđeoskim savjetima i brizi za najpotrebnije.

Na pitanje zašto baš taj način prikazivanja sv. Ante, fra Ivan je rekao da živimo u vremenu kada slike dominiraju u brojnim segmentima življenja, mnogo više nego riječi, pa će i ta vjerska tema lakše doprijeti do vjernika upravo kroz sliku.

Tijekom pobožnosti i priprave tijekom trinaest utoraka, svakog utorka je bila predstavljena po jedna fotografija velikoga formata i po jedna tema, a prezentirane su u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

U srijedu 1. lipnja, u posebnoj emisiji emitiranoj na Facebook stranici Samostana sv. Frane fotografije su bile predstavljene široj javnosti. Tijekom predstavljanja voditelj fra Ivan u emisiju je uključio i hrvatskog glumca Marka Cindrića koji je na fotografijama predstavljao lik sv. Ante. Tom prilikom podijelio je svoja iskustva i zahvalnost koju i sam duguje sv. Anti kojega jako štuje.

Uz Cindrića se na fotografijama pojavljuju i njegov maleni sin Pino, zatim dječak Šimun Juričev Martinčev, Šime Vrcić, Dora Bara i Luka Škugor. Suradnica i savjetnica u projektu bila je Rea Cindrić.

Drugi važan projekt, također predstavljen u posebnoj Facebook emisiji, je videospot za pjesmu litanije u čast sv. Anti.

Taj su projekt ostvarili Samostan sv. Frane u Šibeniku i Ansambl „Kolbe“ iz Zagreba. Nalazeći svoje nadahnuće u talijanskoj melodiji Litanija svih svetih, vokalne aranžmane priredila je Matea Bardun, a instrumentalne aranžmane Iva Bardun. Glazbeni producent je Branko Bardun. Odgovore na zazive izvode članovi ansambla Petra Rigo, Matej Benčić, te Sanja, Matea, Maks i Branko Bardun, a zazive pjeva fra Ivan Bradarić.

Na glazbenu podlogu snimljen je i videospot koji je realizirao „Studio 82“ iz Šibenika. Spot je sniman u prostoru crkve i Samostana sv. Frane u Šibeniku te na području i okolici mjesta Goriš pored Šibenika. U spotu se kao sv. Ante pojavljuje Luka Rupić. Spot je premijerno predstavljen na kraju emisije. Spot se može vidjeti na Youtube kanalu Svetište Šibenik.