Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku proslavljena obljetnica preminuća majke Klare Žižić

Šibenik (IKA)

Obljetnica preminuća utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, službenice Božje majke Klare Žižić, proslavljena je u Šibeniku u utorak 21. rujna 2021., a svečanu misu predslavio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Misa je slavljena u samostanu svetog Lovre gdje je službenica Božja Klara Žižić pokopana. Uz biskupa Rogića suslavio je umirovljeni biskup Ante Ivas te nekoliko svećenika.

U homiliji biskup Rogić je kazao da je od smrti majke Klare prošlo 315 godina. „Što nas okuplja da je i danas spominjemo – ovdje kod njezina groba u crkvi svetog Lovre? Njezino tijelo već davno pripada zemlji. A ona, majka Klara i danas privlači pozornost, zrači i govori svojim životom koji je ostavio svijetli trag u povijesti našega grada i biskupije“, rekao je.

Naglasio je da nove okolnosti u kojima se živi – pandemija – neizvjesnost – nesigurnost i nemir traže reakciju, odgovor. „Kako drugačije nego iz vjere u Boga koji je Stvoritelj i Svedržitelj. Njemu se okrećemo u svim potrebama našim. A On od nas zauzvrat traži ljubav, odgovornost za primljene darove i međusobno potpomaganje, nošenje križa jedni drugima. Možda će nas upravo iskušenja naših dana vratiti na pravi put odgovornosti i brige jednih za druge, pa ćemo i mi kao majka Klara lakše vidjeti Božju nazočnost u svakom čovjeku. Nije li Isus rekao: što god učiniste jednome od najpotrebnijih, od najmanjih – meni učiniste. To je majka Klara razumjela i prihvatila, a životom živjela.“

Svjedočanstvo svetosti majke Klare je upravo u njezinom spomenu koji živi, kazao je biskup. „Upravo spomen svetaca i slugu Božjih pokazuje nam da je prolaznost pobijeđena vječnošću. Časteći ih i nadahnjujući se na njihovim primjerima, kao da i sami dotičemo vječnost koja traje i ne gasi se. Samo snaga ljubavi za drugoga, koja je odraz Božje ljubavi u nekom čovjeku traje i poslije njegove smrti. Trag ljubavi, dobrote, žrtve i posvjedočene vjere u Boga. Usprkos protivštinama, teškoćama, nevoljama, činiti uvijek dobro! Tada smo Kristovi i tada se ne prekida nit Providnosti.“

Večerašnjim misnim slavljem želimo da se primjer majke Klare još dublje utisne u naše živote i djelovanje. Da je to moguće i da je djelotvorno, svjedoče sestre šibenske franjevke već tristo ljeta. Neka nas ovogodišnji spomen majke Klare učvrsti u predanju Božjim naumima, učvrsti u vjeri – bolje reći u tom hodu vjere i uvijek iznova izazove da ono što činimo – naše svakodnevne zadaće, kakve god bile – da ih uvijek više činimo iz ljubavi prema Kristu našem jedinom Spasitelju, zaključio je biskup Rogić.

Na samom kraju slavlja prigodno se obratila vrhovna poglavarica sestra franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić. Ukazala je kroz svjedočanstva na djelotvornost molitve majci Klari i na milosti zadobivene iz te molitve. Slavlje je završilo molitvom na grobu majke Klare Žižić za njezino proglašenje blaženom.

U povodu proslave, u samostanskoj kapeli u kući matici bilo je upriličeno cjelodnevno euharistijsko klanjanje.