Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku zaključena pobožnost 13 utoraka u čast sv. Ante

Šibenik (IKA)

U drevnoj crkvi sv. Frane u Šibeniku, koje je suzaštitnik sv. Ante, 9. lipnja, misom koju je predslavio fra Ante Vučković, zaključena je trinaestotjedna priprava na blagdan „sveca svega svijeta“.

Svetu misu predslavio je prof. dr, fra Ante Vučković. Vjernici grada Šibenika kao i hodočasnici iz okolnih mjesta koji navraćaju u to svetište, konačno su ispunili crkvu, te su uz mjere opreza iskazali štovanje sv. Anti. Crkva sv. Frane u Šibeniku jedna je od rijetkih koja čuva autentičnu relikviju sv. Ante. Relikvijar u kojem se čuva dio tijela uvijek je izložen u crkvi tijekom pobožnosti trinaest utoraka i blagdanskih dana.

Fra Ante se u propovijedi osvrnuo na čitanja dana. Kazao je kako Bog ima privilegirana mjesta na kojima se javlja vjernicima. „To su najčešće pustinja, ponekad brdo ili hram. Tako i danas imamo situaciju gdje se Bog javlja Iliji u jednoj ekstremnoj životnoj situaciji pustinje života. Zapravo, Bog se čovjeku javlja onda kada čovjek shvati da je ugrožen i da nema uvjeta za opstanak. Tada čovjek osjeća Božju blizinu. Udovica ima tek nešto malo, pojest će i umrijeti. Po proroku Iliji i ovoj zgodi shvaćamo da je Bog tamo gdje se dijeli. Tako imaju i on, i udovica i njezin sin.“

„Eto nam slike Euharistije“, poručio je fra Ante. „Euharistijski kruh se pravi od brašna koje ne nestaje u ćupu života. Svi smo to posebno osjetili u proteklim tjednima krize i nemogućnosti dolaska na svete mise. Gospodin nam je svojom riječi potvrdio: ‚Neće se isprazniti ćup.‘ I nije!“

„Zato“, pozvao je, „trebamo otkriti čega to nemamo u životu. Koje su to stvari koje nam nedostaju. Je li to osjećaj da me nitko ne voli, da me ne primijeti, da me ne vrednuje. To je ono što Bog od mene želi da mu darujem. To je izvor iz kojeg mogu hraniti druge.“

„U Evanđelju Isus kaže: ‚Vi ste sol zemlje.‘ Vi koji nemate. Vi koji živite u svijetu. Kao što je sol u hrani nestala i stopila se, nitko je ne vidi, ali osjeća ukus jela. Tako i u svijetu, nitko ne vidi kršćane, ali osjeća da svijet i da život ima smisla. Dopusti da nestaneš u jelu, da dadneš ukus jelu. Bog je ostao s nama u hrani. Ljudsko biće može preživjeti samo ako se hrani, zapravo, samo ako se hrani Božjom hranom, pa tako i vjernici postaju hrana jedni drugima“, kazao je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor svetišta fra Ivan Bradarić zahvalio je predslavitelju i propovjedniku, kao i svim vjernicima koji su tijekom ove trinaestotjedne duhovne priprave dolazili kad je bilo moguće, ali i kada je bilo nemoguće. Osobito se zahvalio fratrima samostana sv. Frane koji su tijekom kriznoga vremena pandemije prihvaćali vjernike na razgovor, ispovijedali ih i sakramentalno krijepili.

Na koncu svete mise fra Ivan je pozvao vjernike na proslavu blagdana sv. Ante. U svečevom šibenskom svetištu svete mise slavit će se od jutarnjih sati u 7, 8, 9, 10:30, 12, te popodne u 17 i u 19 sati.