Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sinju održan tečaj ikonopisanja

Zagreb (IKA)

Tečaj ikonopisanja održan je po prvi put u Sinju, od 14. do 30. studenoga 2023. u Samostanu Gospe Sinjske.

Nositelj projekta bili su Župa i Svetište Gospe Sinjske, a tečaj su vodile članice Hrvatske udruge ikonopisaca „Josip Ružić“ iz Splita – restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i predsjednica udruge Lidija Piskač, mag. theol., dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Tečaj je pohađalo dvanaestero polaznika koji su pisali ikonu Kristovog lica slijedeći upute voditeljica. Pisanje ikona pratila je i prožimala zajednička i osobna molitva sudionika.

Nove ikone svečano su blagoslovljene na Prvu nedjelju došašća 3. prosinca 2023., u kapeli Franjevačkog sjemeništa u Sinju. Misu i blagoslov ikona predvodio je fra Ivan Čikara koji je sudjelovao na tečaju i duhovno pratio sudionike.

Nakon misnog slavlja u samostanu je održano druženje sudionika tečaja te je u razgovoru s voditeljicama Periš i Piskač odlučeno da se zbog velikog interesa sljedeći tečaj ikonopisanja u Sinju održi u korizmi 2024. godine.

Ikonopisanje je meditiranje Svetoga pisma bojama, slikanje koje izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve. Blagoslovljene ikone sudionici tečaja ponijeli su u svoje obitelji sa željom da ih ikone podsjećaju na Božju prisutnost i potakne ostale članove obitelji na molitvu.