Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sisku predstavljena knjiga „Zvrk u Božjim rukama“

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige Ante Čaljkušića „Zvrk u Božjim rukama“ održano je u četvrtak, 2. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su okupljenoj publici predstavili sisački biskup Vlado Košić, prof. dr. Tonči Matulić i autor.

Teolog Ante Čaljkušić, poznat je javnosti kao predsjednik udruge „Hrvatska za Život“ i lice inicijative „40 dana za život“, a ovaj njegov autorski prvijenac svjedoči o događajima koji su prethodili naglom širenju apostolata za život nerođenih u Hrvatskoj. Knjiga je napisana u duhovitom i originalnom stilu, a obogaćena je svjedočanstvima autorovih prijatelja, te očeva i majki. Autor prvo opisuje humoristične situacije s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i brojnih crkvenih događanja te čitatelja vodi do susreta sa svojom suprugom Sarom, karizmatskim pokretom, don Damirom Stojićem i paterom Markom Glogovićem, udrugom Betlehem i početkom inicijative „40 dana za život“.

Na početku predstavljanja sve okupljene pozdravio je biskup Košić istaknuvši kako je autora Gospodin blagoslovio smislom za humor, kreativnošću i velikim srcem. Govoreći o knjizi biskup je rekao kako mu se iznimno sviđa stil kojim je pisana, odnosno neposrednost, duhovitost i način na koji on iznosi svoju priču, a to je i njegov život od studentskih dana u borbi za svako nerođeno dijete. Čestitao je autoru na borbi za život poručivši da ako je spašeno samo jedno dijete to je kao da je spasio cijeli svijet. Biskup je rekao da „mi koji vjerujemo s posebnim poštovanjem gledamo život jer je on Božja svetinja te je na nama da se borimo za svakog čovjeka od naravnog začeća do smrti“.

Zapitavši se može li Bog u svojim rukama držati zvrka prof. dr. Tonči Matulić ustvrdio je kako je upravo kod Ante Čaljkušića otkrivena činjenica da Bog ne drži samo uglađene, fine, uokvirene, pobožne, tihe, nego da On u svojim rukama drži i zvrka koji govori kad mora šutjeti i koji se miče kad mora mirovati. Rekao je i kako ova knjiga ne donosi sustavno život autora već autobiografske crtice te kako čitajući je dolazimo do nekoliko bitnih spoznaja o autoru: da je studirao na KBF-u, da se intenzivno družio sa studenskim kapelanom Damirom Stojićem, kako je upoznao Udrugu Betelehem te kako je sam krenuo u avanturu pokreta za život gdje i opisuje sve početne korake. Dr. sc. Matulić zaključio je kako je autor u knjizi napravio jednu selekciju događaja koja je simpatična i zabavna te kako poznavajući Antu Čaljkušića to nije moglo, niti smjelo, biti drugačije.

Na kraju je svima na dolasku zahvalio i autor rekavši kako mu je oduvijek na srcu bila velika želja prenijeti dio onoga što je prethodilo inicijativi „40 dana za život“ i Udruzi „Hrvatska za život“ koja je krenula 2014. godine. Podsjetio se kako je sve krenulo 2013. godine s njegovom osobnom molitvom s Gospodinom te kako u knjizi opisuje kako je u molitvi do Božića te godine dobio konkretan odgovor da Bog želi da se ova inicijativa pokrene u hrvatskom narodu. U nastavku zahvalio je i autorima predgovora biskupu Košiću, don Damiru Stojiću i o. Marku Glogoviću koji su, kako je rekao, knjigu teološki obradili i odobrili njen sadržaj. Ustvrdio je i kako ova knjiga donosi u sebi dva naravna i nadnaravna trenutka koja svjedoče da je sve što je opisano volja Duha Svetoga. Na kraju Čaljkušić je govorio o plodovima „40 dana za život“ poručivši kako nema snažnijeg i milosnijeg trenutka nego kada u svom naručju držiš dijete koje je spašeno.