Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slavonskom Brodu obilježen Dan bolesnika

Slavonski Brod (IKA)

Župa Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu obilježila je u subotu 16. veljače Dan bolesnika.

Svjestan kako oni stariji, bolesni i nemoćni njegovi župljani ne mogu redovito nedjeljom dolaziti na misu, župnik Ivan Lenić zamolio je svoje župljane da se pobrinu i dovedu bolesne toga dana na misu. Okupio ih je veći broj u Pastoralnom centru gdje je dopodnevnu misu predvodio župnik Lenić, a koncelebrirao župni vikar Nino Perica.

Svjestan kako su bolest i patnja oduvijek brojili među najtežim pitanjima koja stavljaju na kušnju ljudski život, jer u bolesti čovjek doživljava svoju nemoć, ograničenost i privremenost, vlč. Perica je pojasnio da bolest ima svoju negativnu stranu kada dovodi čovjeka do tjeskobe, očaja, pobune protiv Boga, ali i pozitivnu stranu kada bolest čovjeka dovede do veće zrelosti te u svome životu razlučuje bitno od nebitnoga. Govoreći o snazi sakramenata, koje nam je Isus u svojoj znak Crkvi ostavio, posvijestio je da svetim pomazanjem bolesnika i molitvom svećenika cijela Crkva preporučuje bolesne trpećem i proslavljenom Gospodinu, da im olakša boli i da ih spasi, štoviše, potiče ih da se slobodno sjedine s Kristovom mukom i smrću i tako doprinesu Božjem narodu.

„Krist se čovjeku pokazuje kao liječnik, jer pokazuje suosjećajnost s bolesnima. Zato su njegova brojna iscjeljenja, o kojima govori Biblija, očit znak da je Bog pohodio svoj narod, i da se približilo Kraljevstvo Božje.

Isus Ima vlast ne samo liječiti, nego i grijeh opraštati – on je došao izliječiti čitavoga čovjeka, dušu i tijelo. On od bolesnika traži vjeru. Pri liječenju se služi različitim znakovima. Zbog toga ga bolesnici nastoje dotaknuti, jer njegova snaga sve ozdravlja. Zato Krist i danas u svojim sakramentima dotiče bolesnoga dotiče svakoga od nas koji nosimo svoju bolest da nas izliječi“, poručio je vlč. Perica.

Nakon propovijedi svećenici su podijelili sakrament bolesničkog pomazanja, kojemu su pristupili brojni vjernici, napose bolesni. Nakon svečanog blagoslova župnik Lenić poškropio je vjernike vodom iz Lurda. Župljani su poslije mise za one starije i bolesne priredili i druženje uz okrjepu.