Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slovačkoj traju prijave za susrete s Papom

Bratislava (IKA)

Više od 30 tisuća vjernika u Slovačkoj prijavilo se do sada za sudjelovanje na susretima s Papom u toj zemlji, izvijestila je austrijska tiskovna agencija Kathpress.

U nedjelju 29. kolovoza slovački su biskupi u pastoralnom pismu pozvali katolike da aktivno sudjeluju u Papinu posjetu. Istodobno, glasnogovornik Slovačke BK priznao je da je dosadašnji odaziv slabiji od očekivanog.

Prema izvješćima, jedan od razloga slabog odaziva Slovaka na susrete s Papom su postojeća pravila u vezi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Novinar Juraj Hrabko drži da ako slovačka vlada ne preispita svoju prvobitnu odluku prema kojoj će na susretima s papom Franjom moći sudjelovali samo oni koji su cijepljeni protiv koronavirusa, neće biti pomaka u odazivu.

Postoje i određeni organizacijski problemi posebno u Nacionalnom svetištu u Šaštinu. Slovački mediji usto javljaju kako je u zemlji došlo do ozbiljnog vjerskog pada uslijed zatvaranja tijekom pandemije koronavirusa. Naime, kao posljedica višemjesečne zabrane svih liturgijskih slavlja tijekom zatvaranja uvjetovanog pandemijom vjernici, posebno stariji još uvijek u ograničenom broju izravno sudjeluju u bogoslužjima, pa i misama.

Papa će na svom predstojećem apostolskom pohodu boraviti od 12. do 15. rujna. Najprije će posjetiti glavni grad Mađarske Budimpeštu, nakon čega istoga dana odlazi u susjednu Slovačku. U Budimpešti će predsjedati završnim misnim slavljem Međunarodnog euharistijskog kongresa. Tijekom četverodnevnog pohoda Slovačkoj uz glavni grad Bratislavu Sveti će Otac posjetiti Košice, Prešov i Šaštin.

Papin apostolski pohod Mađarskoj i Slovačkoj bit će drugo Papino apostolsko putovanje ove godine nakon posjeta Iraku.