Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu počela molitvena kampanja za nerođene

Split (IKA)

U Splitu je počela trinaesta molitvena kampanja za nerođene u srijedu, 23. rujna, a dva su mjesta bdjenja, pred rodilištem i poliklinikom Cito.

Kampanja će trajati do 1. studenoga u 35 gradova u Hrvatskoj, na 37 mjesta bdjenja. Zaštitnik jesenske kampanje je sveti Josip, budući da je kampanja posvećena na osobit način muškarcima.

„Svjedoci smo da puno očeva nosi ranu spontanog ili izabranog pobačaja, a i da se mnogo namjernih pobačaja ne bi dogodilo da se otac djeteta zauzeo za svoje dijete i stao uz majku djeteta. Stoga ćemo kroz tribine i predavanja tijekom ove kampanje osvijestiti javnost o ljepoti i važnosti očinstva”, naglasila je Marija Šošić, koordinatorica Inicijative “40 dana za život” za Dalmaciju.

Jesenska kampanja u Splitu započela je svečanim blagoslovom pred splitskim rodilištem i prigodnim riječima bolničkog kapelana don Šimuna Doljanina te don Nikole Mikačića. Potom je upriličena procesija s kipom Trudne Gospe. Kip je dar patra Marka Glogovića Centru za život koji je Udruga Hrvatska za Život otvorila u lipnju u splitskom Varošu, koji služi kao ured inicijative “40 dana za život”, savjetovalište za trudnice te mjesto gdje se provode svi programi Udruge: Oprostom oslobođene (program za žene ranjene pobačajem), Iscjeljenje očeva srca (program za muškarce ranjene pobačajem), Vikendi Srca Marijina (program za parove koji žele a ne mogu imati djecu), Prava ljubav čeka (program za mlade i život u predbračnoj čistoći).

Povorka s Gospinim kipom krenula je od rodilišta do crkve Gospe od Pojišana gdje je slavljena misa za blagoslov kampanje, a koju je predvodio župnik fra Žarko Lučić. Potom je Sanja Baraba, voditeljica inicijative za Split dala upute moliteljima za narednu kampanju. U Splitu će se moliti ispred rodilišta od 6 do 18 sati, a vikendom neprekidno. Ispred poliklinike Cito bdjenje se odvija od 8 do 14 sati. Molitelji se za svoj termin bdjenja mogu prijaviti preko službene facebook stranice “40 dana za život/Centar za život Split” ili na broj mobitela 098/975 0832.

Davor Šošić predstavio je program za muškarce ranjene pobačajem te pozvao očeve koji nose ranu pobačaja da se jave, kao i da se prijave za program “Iscjeljenje očeva srca” koji će se prvi puta održati ove jeseni i to u Ludbregu, od 15. do 18. listopada. Također, podsjetio je i na termin održavanja programa za žene ranjene pobačajem od 1. do 4. listopada u Splitu. Prijave za programe i više informacija svi zainteresirani mogu pronaći na facebook stranici “Iscjeljenje očeva srca” i web stranici udruge www.hrvatskazazivot.com.

Na kraju mise Tomislav Slavić, suprug i otac troje djece posvjedočio je koliko je važna prisutnost muškaraca na bdjenju pred bolnicom. Govorio je o osobnoj rani zbog smrti djeteta pred sam termin poroda te koliko snažnu ulogu imaju muškarci koji su u tim trenucima pozvani biti potpora svojim suprugama.

Povodom jesenske kampanje snimljen je i spot za pro-life pjesmu “Život je dragocjen” koji je nadahnut stvarnim događajem, a govori o majci i ocu koji su bili suočeni sa stvarnošću pobačaja te stoga nosi iznimno jaku poruku. Djevojčica u spotu spašena je od pobačaja i sada pohađa prvi razred osnovne škole. Spot se može pogledati na stranici https://www.youtube.com/watch?v=9prGIkHUT-E&feature=emb_logo