Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu pokopan fra Nikola Roščić

Split (IKA)

U srijedu, 20. siječnja u popodnevnim satima, na splitskom groblju Lovrinac, u samostanskoj grobnici franjevaca konventualaca, pokopan je fra Nikola Mate Roščić, franjevac konventualac.

Zbog epidemioloških razloga bio je ograničen broj braće i prijatelja koji su se došli oprostiti od pokojnog Nikole, ali je ipak bilo više braće iz Provincije, posebno iz splitskog samostana sv. Frane, Zagreba, Šibenika, Visa i Cresa.

Sprovodnu misu pred kapelom na otvorenom predslavio je provincijski ministar fra Josip Blažević u koncelebraciji više svećenika, a sam pokop i prigodni blagoslov groba obavio je vodio je fra Vitomir Glavaš, creski gvardijan, koji je s fra Nikolom više godina dijelio bratsko zajedništvo u Šibeniku. Sudjelovalo je i više dijecezanskih svećenika, redovnica, prijatelja i poštovatelja pok. fra Nikole. Pročitane su i prigodne sažalnice splitskih nadbiskupa, kao i vojnog ordinarija, odsutnih zbog održavanja Plenarnog sabora Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

U oproštajnom slovu na svetoj misi fra Josip Blažević, provincijski ministar, opširno je ocrtao životni tijek i bogato svećeničko i redovničko djelovanje fra Nikole, završivši svoj govor: „Ovim riječima, i ja se opraštam od našeg fra Nikole M. Roščića, u ime Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, zahvalan Bogu za dar njegova života, zahvalan za sve dobro što ga je na zemlji učinio, Crkvi i domovini. U ime Provincije franjevaca konventualaca, kao i u svoje osobno ime, izražavam iskrene izraze sućuti ožalošćenoj rodbini, prijateljima, i svima koji tuguju zbog smrti fra Nikole. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!“