Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu predstavljen program proslave 1140. obljetnice Branimirove godine

Split (IKA)

U organizaciji Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina iz Splita, u srijedu 29. svibnja u 19 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu svečano je predstavljen program proslave 1140. obljetnice Branimirove godine, spomen na 7. lipnja 879. godine.

O važnosti Branimirove godine govorili su prof. dr. don Slavko Kovačić, prof. dr. don Ante Mateljan, Renata Dobrić, ravnateljica GK Kaštela i Božena Grgić, priređivačica proslave.

Prof. Slavko Kovačić govorio je o hrvatskoj povijesti, od kneza Trpimira do kralja Zvonimira, o evangelizaciji Hrvata, o prvim hrvatskim biskupima i prvoj ninskoj nadbiskupiji, te je pritom posjetio sve nazočne da je prošle godine u Vatikanskoj bazilici otkrivena spomen ploča na najvažnije događaje iz naše kršćanske povijesti povezane s papama i Svetom Stolicom, a to je pokrštavanje Hrvata kao prvog od slavenskih naroda, prvi kontakt sa Svetom Stolicom za pape Ivana IV., potom kneza Branimira i pape Ivana VIII. i njihova izmjena pisama, krunjenje kralja Zvonimira za pape Grgura VII i proslava Branimirova jubileja 1979. godine s papom Ivanom Pavlom II. Istaknuo je i da je Ivan Pavao II. u toj bazilici te jubilarne godine slavio misu na hrvatskom jeziku, a da je iznad tog postavljenog natpisa stavljen hrvatski grb i križ s Višeslavove krstionice tako da se odmah vidi kojem narodu ploča pripada jer je tekst pisan na latinskom jeziku.

Prof. Ante Mateljan je imao čast da prigodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku animira za svetu misu na Hipodromu u Zagrebu, na Žnjanu u Splitu i u Dubrovniku. Govoreći o tim važnim povijesnim događajima za Hrvate, kazao je da „u spektru najnovijih događaja možemo još jasnije vidjeti značaj i koju je ljubav imao prema hrvatskom narodu Ivan Pavao II.“ te je za tu prigodu pročitao svoje meditacije napisane u tu čast i u sjećanje na važne godine iz novije hrvatske povijesti (1991, 1992, 1994, 1998, 2003.).

Renata Dobrić govorila je o Povelji kneza Trpimira, poznatijoj kao Trpimirovoj darovnici koja datira od 4. ožujka 852. godine i njezinu značenju, kao najstarijem sačuvanom spomeniku hrvatskog prava, kao i o Župi sv. Jurja na Putalju, najstarijoj u Hrvata, u kojoj se čuva prijepis – prvi put se spominje ime Hrvat, istaknuvši da je kao Kaštelanka ponosna što je rođena u koljevci hrvatske državnosti.

Božena Grgić je predstavila hodočašće od Splita, preko Knina do Nina u Udbinu. Program proslave započinje 3. lipnja u Kninu u Crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta u 15 sati krunicom Božjem milosrđu, zatim slijedi posjet pješice Biskupiji u Crkvu sv. Marije, te se nastavlja hodočašćem pješice iz Knina u Nin (pješice 4. – 6. svibnja), gdje će se u župnoj Crkvi sv. Anselma 6. lipnja održati cjelonoćno klanjanje, nakon kojeg će se slaviti sveta misa u 10 sati, a nakon toga hodočasnici autobusom odlaze u Udbinu, gdje će se u Crkvi hrvatskih mučenika u 15 sati moliti krunica Božjeg milosrđa, a u 15.30. slaviti misa na nakanu jedinstva i sloge hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika, koju će predvoditi mons. Mile Bogović, biskup u miru. „Hodočasnici iz Splita sa Sukoišanske, kreću autobusom, ujutro, 7. lipnja, preko Knina za Nin i Udbinu“ dodala je.

Ključne riječi:
Branimirova godina program Split