Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu predstavljena knjiga “Aleksandar Komulović, Split 1548.- Dubrovnik 1608." o. Tončija Trstenjaka

Split (IKA)

Na svečanom otvorenju 35. Knjige Mediterana u palači Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu je u nedjelju 24. rujna 2023. predstavljena knjiga "Aleksandar Komulović, Split 1548. - Dubrovnik 1608." autora o. Tončija Trstenjaka, SI, koju je u nizu Biblioteke znanstvenih djela objavio Književni krug Split.

Knjiga je znanstvena biografija Aleksandra Komulovića, rođenog u Splitu 1548., pisca prvog izvornog hrvatskog katekizma Nauch charstianschi za narod Slovignschi (1582.), papinskog vizitatora u Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Vlaškoj, Transilvaniji i Moldaviji (1584. – 1587.), prvog prepošta Kaptola Sv. Jeronima u Rimu, opata Ninskog i posebnog izaslanika pape Klementa VIII. na sjeveroistoku Europe (Transilvanija, Poljska, Litva, Moldavija i Vlaška) i u Rusiji za cara Fedora I. i regenta Borisa Godunova (1593. -1598.)

Cilj tog poslanstva je bio ujediniti tamošnje kršćanske vladare na savez protiv Otomanskog carstva. Povratkom s tog poslanstva opat Aleksandar Komulović 1599. ulazi u Družbu Isusovu i nakon novicijata na Quirinalu u Rimu imenovan je od isusovačkog generala Claudija Aquvavive zajedno s Bartolom Kašićem učiteljem hrvatskog jezika na Ilirskoj akademiji u Rimskom kolegiju (1601.-1604.). Komuloviće je 1604. bio poslan u Dubrovnik s ciljem osnivanja isusovačke postaje kojoj je bio poglavar. Tu je 1606. g. napisao svoje najraširenije djelo Zarcalo od ispoviesti.

Umro je nakon kratke bolesti u Dubrovniku 12. srpnja 1608. godine.

Na promociji je autora predstavio predsjednik Književnog kruga Split prof. dr. Marko Trogrlić. O knjizi su zatim vrlo iscrpno govorili prof. dr. Josip Vrandečić i prof. dr. Nikša Varezić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Izrazili su zahvalnost autoru što je hrvatskoj kulturnoj javnosti otkrio i znanstveno vrednovao jednog od najznačajnijih Splićana u njegovoj dugoj povijesti a koji je do sada bio nepravedno zapostavljen i nepoznat pučanstvu.