Budi dio naše mreže
Izbornik

U Štrigovi proslavljen blagdan sv. Jeronima

Štrigova (IKA )

Župa svete Marije Magdalene u Štrigovi svečano je u nedjelju 30. rujna proslavila blagdan svetog Jeronima, koji se uz svetu Mariju Magdalenu, zaštitnicu župe, te svetog Urbana, zaštitnika vinara i vinogradara, posebno štuje u Štrigovi, mjestašcu u sjevernom Međimurju na samoj granici sa susjednom Slovenijom.

Središnje misno slavlje u crkvi Sv. Jeronima predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s nekoliko svećenika Štrigovskog dekanata. Crkva Sv. Jeronima pripada u značajnu kulturnu i umjetničku baštinu Hrvatske, posebno zbog freski koje je naslikao poznati hrvatski pavlin Ivan Ranger, dok sama Štrigova, drevni Stridon, stoljećima slovi kao rodno mjesto crkvenog naučitelja sv. Jeronima. Upravo je to u uvodu mise spomenuo i biskup Mrzljak. „Možemo pretpostaviti da je kao maleni dječak skakao po ovim lijepim brežuljcima. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da je sveti Jeronim rođen ovdje u Štrigovi, ali to zapravo i nije toliko važno. Važno je da ostane među nama svijest njegove prisutnosti u Crkvi, a posebno u ovom kraju u njegovoj crkvi. Svetog Jeronima Crkva prepoznaje kao velikog crkvenog naučitelja, a i mi danas želimo biti u školi svetoga Jeronima te poput njega osluškivati Božju riječ“, poručio je uvodno biskup Mrzljak.

U propovijedi je rekao da se na sv. Jeronima može gledati kao na sveca koji je život dao za Božju riječ. On je rekao ono što svakako vrijedi i danas, a to je da Sveto pismo nije knjiga koja se pročita, već koja se neprestano čita. Knjiga koja je uvijek nova. Danas, kada se iz 21. stoljeća vraćamo u to 4. stoljeće, moramo svakako imati na pameti kako Biblija ima poruku za svako vrijeme te ona postaje svjetlo za život ljudima, poručio je biskup Mrzljak.

Na kraju mise domaći župnik Kristijan Kuhar zahvalio je svim svećenicima, kao i svim drugim župljanima, koji su pridonijeli euharistijskom slavlju.