Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici otvorena izložba „S Božjom pomoći”

Subotica (IKA)

Izložba „S Božjom pomoći”, u okviru programa Dužijance 2020. otvorena je 8. rujna na platou ispred Franjevačke crkve u Subotici. Izložba je priređena u izmijenjenom terminu, a sve prilagođeno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” i Katoličko društvo „Ivan Antunović”. Ovogodišnja izložba ima za temu euharistijski kongresi u Bačkoj.

Tradicionalna izložba „S Božjom pomoći“ prvi puta je priređena 1993. godine i postala je sastavnim dijelom Dužijance. Prvotno je i nastala s namjerom da na jedinstven način ukomponira nekoliko sadržaja koji su u izravnoj vezi s umjetnošću, religijom, kulturom i baštinom bunjevačkih Hrvata.

U ime organizatora izložbe nazočne je pozdravio predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. Ivica Ivanković Radak. Izložbu je otvorio njezin autor, vlč. Dražen Skenderović, župni vikar Župe sv. Roka u Subotici i arhivar Subotičke biskupije. Suradnici u osmišljavanju i realizaciji izložbe bili su Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i vlč. Luka Poljak.

Kako navodi autor, vlč. Skenderović u popratnome tekstu izložbe, “euharistijski kongresi jedno su od velikih javnih očitovanja Crkve koja naglašavaju i vrjednuju ulogu euharistije u životu kršćana i u crkvenome djelovanju. Kongresi su pokrenuli povijesne procese rasta vjerničkih zajednica, kako bi one, polazeći od euharistijskoga slavlja, odgovorile na očekivanja ljudi i pridonijele stvaranju čovječnijega, pravednijega i mirnijega svijeta.“

Realizaciju izložbe poduprli su Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izložbeni materijal bit će podijeljen na nekoliko dijelova te će se moći pogledati u nekoliko subotičkih crkava.