Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici proslavljena 100. obljetnica Družbe Kćeri Milosrđa

Subotica (IKA)

Na blagdan sv. Franje, 4. listopada redovnice družbe Sestre Kćeri Milosrđa i župa sv. Roka svečano su proslavili Jubilej 100. obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa.

Slavlje je započelo ophodom u kojem su sestre unijele sliku svoje utemeljiteljice, bl. Marije Propetog Isusa Petković. Misu je predvodio župnik, mons Andrija Anišić u zajedništvu s mr. sc. Mirkom Štefkovićem, tajnikom Subotičke biskupije i župnim vikarom vlč. Draženom Skenderovićem. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan, uz orguljašku pratnju mr. sc. Ervina Čelikovića. Na misi sestre su čitale Božju riječ i predmolile molitve vjernika.

U prigodnoj propovijedi župnik je, pozdravljajući i čestitajući sestrama jubilej i blagdan sv. Franje, izrazio radost i zahvalnost bl. Mariji Petković što je gotovo na početku Družbe dovela Sestre u Suboticu (1923) a 1930. godine i u župu sv. Roka. Aludirajući na Evanđelje koje se čitalo te nedjelje naglasio je da se na Družbu Kćeri Milosrđa ne odnose prijetnje proroka Izaije i Isusovi prijekori o neplodnom vinogradu. Dapače, Družba Kćeri Milosrđa je plodni vinograd koji je urodio, u proteklih sto godina, brojnim i slatkim plodovima Bogu na slavu a Crkvi i narodu na radost i korist.

U nastavku propovijedi podsjetio je na riječi bl. Marije Petković o franjevačkom usmjerenju Družbe: Bog je htio da Družba ide stopama sv. Franje i njegovim primjerom ljubavi, poslušnosti i siromaštva.

U nastavku propovijedi pročitao je dio čestitke o svetkovini svetoga oca Franje i 100. obljetnici Družbe, koje je svojim sestrama i pripravnicama uputila s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

Poslije pričesti župnik je pozvao okupljene vjernike da se uključe u prigodnu „duhovnu igru“ koju je priredila Katarina Čeliković a kojoj je smisao bio naučiti nekoliko misli bl. Marije Petković, ponavljajući ih nekoliko puta. Misli je najprije pročitao voditelj te „igre“ Darko Temunović, spiker Radio Marije, zatim su iste misli ponovile sestre, pa pjevači, onda ostali vjernici i na kraju svi zajedno. Navodimo samo nekoliko misli koje su odjekivale u crkvi: Nema svetosti ni posvećenja bez ljubavi; Opraštati svakom; ne suditi nikoga; Tješiti tužne i nevoljne…

Na kraju mise djeca, mladi, pjevači i članovi Pastoralnog vijeća čestitali su sestrama i darovali im prigodne poklone.

U Subotičkoj biskupiji Sestre su u proteklom periodu svoje povijesti, bile u službi u više mjesta i župa (Vajska, Đurđin, Sombor – župe Sv. Križa i Presvetog Trojstva, Novi Sad, te u subotičkim župama sv. Roka i Marije Majke Crkve). Danas Kćeri Milosrđa žive i djeluju još samo u Subotici, u župi sv. Roka, u samostanu (Zavodu sv. Terezije od djeteta Isusa). Sestre u župi sv. Roka vrše katehetsku službu, vode zbor i sviraju u crkvi na misama a osim toga u samostanu njeguju starice te ponešto i u dječjem vrtiću koji se nalazi u okviru njihovog samostana.