Budi dio naše mreže
Izbornik

U Svetištu Gospe Brze Pomoći proslavljen svibanjski hodočasnički dan

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljen je u srijedu 8. svibnja 2024. u istoimenom svetištu u Slavonskom Brodu.

Brojni vjernici sudjelovali su na pet misnih slavlja, a središnje je predvodio župnik Župe sv. Nikole u Krapini vlč. Davor Štuljan.

Aktualizirajući u homiliji misna čitanja u kojima kraljica Estera spašava svoj narod, a Marija situaciju na svadbi u Kani Galilejskoj vlč. Štuljan je naglasio da su to primjeri kako se rješavaju svakodnevni problemi.

Upozorivši na svo zlo u društvu i da suvremeni svijet nudi sreću na krivim mjestima, upitao je kako kršćanstvo može pomoći, ima li rješenja za ljude današnjice.

„Moguće je da nad tamnim obzorjem svijeta i čovječanstva zasja zvijezda nade i ljubavi. Estera je svojom riječju i djelovanjem spasila cijeli svoj narod od sigurne smrti, a Marija u Evanđelju pokazuje svoju vjeru u Krista i govori nam što trebamo činiti. U Kani Galilejskoj očitovala se Marijina vjera. Ona govori slugama, a isto govori i nama – da učinimo sve što Isus kaže. Bog u Isusu Kristu u mnogim znamenjima pokazuje koliko mu je stalo do nas. Iz te je ljubavi Isus za naše spasenje pošao na križ. Jer smo ljubljeni od samoga Boga, nitko od nas ne bi smio biti u depresiji, nesretan, osjećati se napuštenim. Ova zemlja i svijet neće postati zemaljskim rajem, niti je to cilj našeg života. Isus je došao da nam vrati izgubljeno dostojanstvo, vrati put u očev zagrljaj, u domovinu gdje je vječno veselje, mjesto trajne sreće i mira. Ako poslušamo ove Marijine riječi – idite i činite kako vam Isus kaže, i u našim će se životima ostvariti čudo. Bog će u Isusu Kristu i naše prazne posude potištenosti, očaja i depresije napuniti najboljim vinom utjehe, radosti i mira. Nastojmo tu primjenu milost dijeliti drugima, jer tada će i ljudi oko nas i ovaj svijet biti bolji, a nama zasjati Božje spasenje“, pozvao je propovjednik.

Ostala misna slavlja predvodili su domaćini: župni vikar Bernard Prelčec i župnik Anđelko Cindori te dekan i župnik brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina preč. Tomislav Ćorluka i župnik brodske Župe bl. Alojzija Stepinca Ivica Martić, iz čijih su župa hodočastili vjernici.

Prije svake mise moljena je prigodna pobožnost, a tijekom dana u tišini svetišta brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja.