Budi dio naše mreže
Izbornik

U Svetištu Gospe Brze pomoći proslavljen travanjski hodočasnički dan

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Blagovijesti i hodočasnički dan Gospi Brze pomoći, proslavljeni su 8. dana travnja u Svetištu Gospe Brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Brojni su vjernici sudjelovali su na pet misnih slavlja u prostranom Gospinom dvorištu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Stražemanu vlč. Robert Mokri. Suslavili su domaći župnik Anđelko Cindori i vlč. Stjepan Sokolović.

Aktualizirajući blagdanska misna čitanja vlč. Mokri u homiliji je upozorio na razne molbe koje vjernici upućuju Gospodinu, te zaključio da su kao kršćani pozvani dopustiti Gospodinu da on vodi naš život i zahvaljivati mu za sve milosti koje im daje.

Stavljajući za primjer Blaženu Djevicu Mariju uz ostalo je poručio; „Pozvani smo poput Marije hodati s Isusom. Iako nije sve razumjela niti znala, ona je izrekla svoj da Gospodinu: Neka mi bude po tvojoj riječi. Ona je prihvatila Božu prisutnost u svome životu, Božji naum, bila je Bogu poslušna i predana. Ako to i mi budemo činili u svome životu i mi ćemo hoditi putem svetosti, putem Božje prisutnosti, te u snazi Božjoj ostvarivati ljepotu, bogatstvo, puninu svoga života. U zahvalnosti ćemo prihvaćati nestalnosti i muke svoga života, jer i po njima možemo ići u radosti, svetosti, bogatstvu i ljepoti. Zdrav čovjek, bogat čovjek u materijalnom smislu ne mora biti da takav i u svojoj nutrini. Bogat je čovjek samo onaj koji ima Boga u sebi, kojega živi, nosi. Nema bogatstva bez Boga. Bogatstvo se mjeri Božjom prisutnošću, a nje će biti ako poput Marije budemo prihvaćali Božju volju u svome životu.“

Pjevanje je predvodio veliki župni zbor predvođen sestrom uršulinkom Ksenijom Leko.

Prijepodnevne mise predslavili su župni vikar Bernard Prelčec i župnik Anđelko Cindori. Popodnevne mise predslavili su župnik Župe sv. Josipa Radnika u Belišću fra Marko Neretljak, TOR, i župnik Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Vinkovcima fra Matija Antun Mandić, OFM Conv. koji su Gospi hodočastili sa svojim župljanima.

Prije svake mise moljena je prigodna pobožnost, a tijekom dana u tišini svetišta brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja.