Budi dio naše mreže
Izbornik

U Svetom Petru u Šumi održan duhovni program za mlade

Sveti Petar u Šumi (IKA)

Duhovni program za mlade održan je u subotu 27. travnja 2024. u crkvi sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi.

Okupljeni su najprije slavili misu, uslijedila je kateheza te klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Program je vodio pavlin o. Mate Kolak, a pjesmom ga je pratio njegov subrat iz supetarskog samostana o. Vinko Vuković.

U homiliji se predslavitelj o. Kolak osvrnuo na Evanđelje, koje je stavio u širi kontekst događaja Posljednje večere. „Nakon što je učinio nebrojena čudesa: hodao po vodi, uskrisio Lazara, otvorio oči slijepcu, pretvorio vodu u vino, okupljao ljude, molio, postio, dolazi najintimniji trenutak Isusova života, a to je Posljednja večera. Redci današnjeg misnog evanđelja opisuju događaj malo nakon što je Isus opravio noge, i malo prije rekao Petru da će ga zatajiti. Apostoli su bili s njim tri godine, no sad kad dolazi najvažniji trenutak njegovog života – odlazak na križ i Ocu, oni ostaju začuđeni“, pojasnio je. Naglasio je da Evanđelje pokazuje određenu distancu apostola od Isusa, tj. razliku između njihovih razmišljanja.

Propovjednik je, vraćajući misao na događaj Posljednje večere kao jednog intimnog čina, posvijestio da, iako je Isusa slijedila masa te je imao sedamdesetak učenika, bližih suradnika, za taj događaj odabrao je njih dvanaestoricu. Dakle imao je povjerenja u njih, no na Posljednjoj večeri se mnogo toga dogodilo.

O. Kolak istaknuo je Petra koji ne želi da mu Isus pere noge, jer to je svojevrsno diranje njegove intime. „Ne znamo što je gore: što ne želi dati Isusu da mu dira intimu, ili što ne želi da Isus ostavi trag. Slijedeći korak je još gori, Isus kaže: ‚Jedan će me od vas izdati.‘ Dakle, ne neki poganin, nego netko od prisutnih. Na pitanje: ‚Tko je taj?‘, Isus odgovara: ‚Onaj koji umoči kruh sam mnom‘, a svi su jeli s njima. Slijedi dijalog s Petrom u kojem on iskazuje spremnost ići s Isusom, a on će mu: ‚Pijetao neće dva puta zapjevati noćas, a ti ćeš mene tri puta izdati.‘ No, nakon toga Isus im kaže da odlazi Ocu, a apostolima se čini prvi glas o tome. ‚Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali.‘ Toliko je dugo s njima, a oni Ga ne poznaju.“

„Svi imamo probleme raznorazne, ali sve to možemo staviti sa strane i pitati: ‚Isuse što mogu učiniti za Tebe?‘ Jer, unatoč tomu što su što su moji planovi možda iskreni, i najobjektivniji, bitno je ono što Isus misli, govori, jer nam stalo do Njegove riječi. On traži od nas put predanja, gdje se mi želimo predati Njemu. No, na nama je da otvorimo vrata. Isus će čekati, kucati“, rekao je propovjednik.

„Za vrijeme Posljednje večere Isus daje priliku još bolje upoznati njegovu intimu, a s druge strane vidimo da je on sve slabiji i slabiji. U prvom dijelu Evanđelja po Ivanu, Isus se objavljuje svijetu čudesnim znacima, ništa mu nije problem, svi ga slušaju, sad dolazi na Posljednju večeru i kao da moli: ‚Dajte, barem malo mi povjerujte‘, a apostoli se osjećaju kao prevareni. No, Bog kaže: ‚Ne moraš meni vjerovati, vjeruj djelima.‘“

„Isus nas pita: ‚Što trebam učiniti da mi povjeruješ? Želim za tebe nešto bolje, nešto veće, nešto hrabrije. Dao sam ti, iskoristi to. Kad ti bude trebalo više, dat ću ti još. Ali ti budi kao ja‘“, rekao je o. Kolak.

Prisutne je pozvao da upoznaju Isusa i kakva je njegova ljubav. „Imamo strah, jer nije to lako prihvatiti. I mnogi sveci su plakali, bilo im je teško, ali evanđelje pred nas stavlja izazov. Dopustimo riječi Božjoj da nas oblikuje onako kako to Bog želi.“

Po završetku misnoga slavlja o. Kolak održao je katehezu o upoznavanju, u kontekstu teologije tijela. Kroz razne životne primjere istaknuo je da je za upoznavanje, ljudi i životnih situacija, bitno iskusiti, imati osobno iskustvo, ono služi kako bi odnos bio stvarniji. Posvijestio je da Bog želi da i njega tako upoznaju. U nastavku je pojasnio Psalam 139, kroz perspektivu Božje želje za interakciju s čovjekom.