Budi dio naše mreže
Izbornik

U tijeku obnova svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama

Oštarije (IKA)

Nakon što je početkom godine počela obnova župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije odnosno marijanskog Svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama u Ogulinskom dekanatu u Gospićko-senjskoj biskupiji vidno oštećene potresom koji je pogodio Banovinu, ali i taj dio Karlovačke županije, radovi su intenzivirani u ožujku.

Zbog nove konstrukcije za zvona, skinut je vrh zvonika, kao i krovište, koje će dobiti novu konstrukciju i limeni pokrov. Osim toga ojačava se statika crkve. Radove obavlja GO Špelić iz Slunja.

Župnik vlč. Mario Vazgeč koji upravlja svetištem osigurao je za obnovu svetišta blizu 15 milijuna kuna od strane Ministarstva kulture i medija, a na temelju Poziva za dobivanje bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine koji su uz Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb, zahvatili i Karlovačku županiju. Radovi na svetištu bi trebali biti gotovi do 30. lipnja, a do tada se tjedna bogoslužja obavljaju u župnoj dvorani, a nedjeljne mise i one na blagdane u prostorijama DVD-a Oštarije. U drugoj fazi obnove svetišta slijedi cjelokupno uređenje crkve kao i fasade.

Svetište Gospe od Čudesa jedna je od najvećih sakralnih građevina u srednjovjekovnoj Hrvatskoj, dok unutrašnjost crkve predstavlja reprezentativan primjer neogotičkog opremanja sakralnog prostora. Nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine.