Budi dio naše mreže
Izbornik

U Trogiru svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske

Trogir (IKA)

Brojni vjernici Trogira i okolice u subotu 16. srpnja su misnim slavljima, procesijom s Gospinim kipom i pučkom feštom svečano proslavili blagdan Gospe Karmelske za kojeg su se pripremali devetodnevnom duhovnom pripravom.

Svečano misno slavlje održano je u trogirskoj katedrali, a prethodila mu je procesija s Gospinim kipom od crkve Gospe od Karmela, koja se nalazi u starom dijelu grada. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr.fr. Slavko Slišković, OP, u koncelebraciji s dekanom Trogirskog dekanata i katedralnim župnikom don Vinkom Sanaderom, starješinom trogirskog dominikanskog samostana fr. Petrom Galićem, OP te don Draženom Balićem, župnikom Drvenika Velog i Malog.

„Premda nisam karmelićanin, dio habita moga dominikanskog reda je škapular koji označava zaštitu Blažene Djevice Marije nad onima koji ga nose, što je i glavni smisao današnjeg blagdana. Ne iznenađuje stoga da ga je na današnji dan službeno ustanovio upravo papa dominikanac Benedikt XIII. godine 1726., premda se ona kao takva štovala i prije, o čemu svjedoči i višestoljetna pobožnost u ovom biser – gradu Trogiru, čije su ulice, palače i brojne crkve spomenik sklada ljudskog umijeća i neizmjerne pobožnosti. Smisao ovog blagdana je da u dragoj nam Gospi prepoznamo našu zaštitnicu, da je častimo i molimo joj se“, kazao je u homiliji dr. sc. Slišković.

Prisjećajući se Gospina života kako ga opisuju Evanđelja naglasio je: „Od štale je snagom svoje majčinske brige učinila mjesto sigurnosti Sinu Božjemu, a od priprostih jasala kraljevsko prijestolje. Siguran sam da i mi imamo trenutaka kad se osjećamo nesigurni, kad nismo dobrodošli, kad nas naši bližnji ne prihvaćaju, kad za nas nema mjesta, kad nemamo gdje nasloniti glavu, kad su nam potrebne sigurne jaslice i Marijina majčinska zaštita. Bez straha joj se utecimo sjećajući se betlehemske štalice.

Dodao je sliku iz Isusova života kad mu je kao malenom djetetu prijetila opasnost od Heroda koji je dao pobiti svu mušku djecu u Betlehemu. Kako bi ga zaštitila, Marija spremno napušta svoju domovinu i zajedno s Josipom odlazi u Egipat. „Naš narod je jedan od najraseljenijih naroda. Nema dijela svijeta gdje nećemo naići na Hrvate koje je iz domovine otjeralo siromaštvo, nesigurnost, nesloboda i brojne druge nedaće. Slobodno se i mi u trenucima kad smo u tuđini daleko od svojih ili čak kad se osjećamo otuđeni i tuđinci i tu gdje živimo utecimo Marijinoj zaštiti. Kad se nalazimo u bilo kakvoj opasnosti zazovimo Gospinu zaštitu i ona neće izostati. Dok je na križnom putu Isus posrtao pod težinom križa i žestinom udaraca, a drugi su mu se izrugivali, pogrđivali ili jednostavno od njega okretali glavu opet dolazi Marija i susreće ga, pruža mu majčinsku potporu. Nije li i nama naš život često pretežak poput puta križa kojega nemamo s kime podijeliti. Padamo pod njegovom težinom. Često od križa više boli nezainteresiranost bližnjih ili okretanje glave onih koji su nam do jučer bili prijatelji. Kako je lijepo znati da je i u takvim trenucima uz nas Majka Marija. Ona nas prati. Ako nas svi napuste ona neće. Preporučimo joj se u svim našim napuštenostima, padovima i težini križeva. Nismo ostavljeni samima. Njezina blizina najsnažnija je zaštita. Nije slučajno da u beznadnim trenucima, kad ništa drugo ne ostaje, kad riječi postanu besmislene i suvišne, kad bol razdire, kad se ni od koga ne može nadati pomoći, mnogi zavape: Majko moja! Kad znamo da nam je Marija nebeska Majka, onda to više nije vapaj očaja, nego sigurnosti i povjerenja. Vjerujte da vapaj Mariji neće biti uzaludan. Iskreni vapaj Majka čuje. Nema onoga što Gospa nije proživjela i što ne razumije, od trudnoće izvan braka i zakona, siromaštva, prijezira pa do smrti djeteta… Zato nema nevolje u kojoj se ne smijemo njoj obratiti i pomoć zamoliti. Stoga, donesimo odluku da ćemo Mariju uvijek častiti kao svoju zaštitnicu“, kazao je u predvoditelj misnog slavlja u homiliji.

Don Vinko Sanader uputio je riječi zahvale svima koji su doprinijeli da se i ove godine Gospa Karmelska u Trogiru svečano proslavi. Posebno je naglasio važnost Udruge Gospe od Karmela čiji članovi tradicionalno nose Majčin kip u procesiji i svake se godine posebno trude da se ovaj blagdan dostojno proslavi.

Nakon mise, procesijom preko trogirske rive uz pratnju katedralnog zbora, svećenika, svečanih barjaka i vjerničkog puka Trogira i okolice te uz zvukove crkvenih zvona i brodskih sirena Gospin kip vraćen je u crkvu u Pasikama.

Uslijedila je tradicionalna pučka veselica, koju je organizirala Udruga Gospe od Karmela, na kojoj je Trogirane i goste grada do kasnih sati uz besplatne porcije srdela i vina zabavljala grupa „Barbarosa“.