Budi dio naše mreže
Izbornik

U Varaždinskoj biskupiji započeo projektni tjedan „Bartimej 2022.“

Varaždin (IKA)

Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, od 27. lipnja do 1. srpnja organizira šesti po redu projektni tjedan „Bartimej“.

Projekt se ostvaruje u suradnji sa zakladom „socioMovens. Giving Europe a Soul“, zajednicom Fazenda da Esperanca, a ove godine sudjeluju i učenici tri srednje škole: Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Čakovec i Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba . Cilj tih projektnih tjedana jest senzibilizacija mladih za rad s osobama s invaliditetom.

Ovogodišnji „Bartimej“ okupio je 18 sudionika koji će kroz pet dana obići razne udruge i ustanove koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom na području Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Prvog dana 27. lipnja sudionici su sudjelovali u teoretsko-praktičnim radionicama „Hodaj u mojim cipelama“ kojima je cilj bio upoznavanje mladih s raznim vrstama invaliditeta poput tjelesnog invaliditeta, sljepoće i gluhosljepoće te intelektualnih teškoća.

Poslijepodnevni dio programa u župi svetog Josipa u Varaždinu, nastavljen je susretom zajednice „Bartimej“ koja se inače redovito okuplja četvrtkom te su sudionici projektnog tjedna spoznaje iz održanih radionica odmah mogli i iskustveno primijeniti u susretu s osobama s invaliditetom.

Susret polaznika projektnog tjedna i članova zajednice „Bartimej“ završio je slavljem mise, nakon čega su sudionici projektnog tjedna krenuli put Ludbrega gdje se u Pastoralnom centru odvija daljnji program iduća četiri dana. Iz Ludbrega će posjetiti Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ” iz Đurđevca, Udrugu osoba s invaliditetom „Bolje sutra” iz Koprivnice, Udrugu gluhoslijepih osoba Zagreb, Caritasov dom za djecu i odrasle osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Brezovica”, Dnevni boravak djece „Antun Bogdan” i Udrugu slijepih Međimurske županije u Čakovcu, „Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi” Gornja Bistra, a posljednjeg će se dana u Belici susresti i s izbjeglicama iz Ukrajine.