Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vepricu održan studijski dan za svećenike

Vepric (IKA)

U Duhovnom centru Vepric održan je 6. listopada Studijski dan za svećenike koji žive i djeluju na području Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na skupu su sudjelovali splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, šibenski biskup Tomislav Rogić sa svojim generalnim vikarom Marinkom Mlakićem i još dvojicom suradnika te oko stotinu i petnaest svećenika.

Susret je počeo euharistijskim slavljem na otvorenom ispred spilje Gospe Lurdske. Misu je predvodio nadbiskup Barišić, a propovijedao nadbiskup koadjutor Kutleša. Na temelju misnog čitanja iz Knjige o Joni (4,1-11), koja govori o prorokovom hrvanju s Božjim pozivom, propovjednik je taj biblijski tekst primijenio na situaciju našega svećeničkog života, našu vjeru, kušnje i poslušnost Božjem pozivu. Liturgijsko pjevanje predvodio je o Šime Marović.

Nakon mise uslijedila je kratka stanka i osvježenje uz kavu i napitke, a zatim su sudionici u dvorani prešli na radni dio Studijskog dana prema predviđenom dnevnom redu. Na samom početku je među sudionicima obavljena kratka anketa o odnosu svećenika prema digitalnim medijima, a zatim je nadbiskup Barišić predmolio molitvu Duhu Svetomu za Sinodu koja je predviđena da se moli na svim susretima tijekom trajanja najavljene Sinode.

Na početku je pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić pozdravio sve nazočne, napominjući da je još petnaestak svećenika htjelo doći ali su zbog zdravstvenog stanja ili neodgodivih pastoralnih obveza ispričali svoj nedolazak. Termin Studijskog dana ove je godine pomaknut s kraja rujna na početak listopada jer je trebalo pričekati da se objave hrvatski prijevodi pripremnih dokumenata za Sinodu.

Glavna tema studijskog dana je XVI. redovita sinoda biskupa pod nazivom: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Sinodu će otvoriti papa Franjo  subotu i nedjelju (9. i 10 listopada) u Rimu, a otvaranje u biskupijama bit će tjedan dana nakon toga, 16. i 17. listopada. Sinoda ima tri razine: dijecezansku, kontinentalnu i univerzalnu i trajat će od 2021. do 2023. U dva kratka predavanja sudionicima su pružene temeljne informacije o značenju sinoda u Crkvi i predstavljen je Pripremni dokument što ga je izdalo Tajništvo sinode u Rimu. On želi istaknuti sinodalnu dimenziju te donosi smjernice za sinodalni proces u mjesnim Crkvama.

Najprije je dr. Edvard Punda kratko predstavio prvi dio Pripremnog dokumenta pod nazivom “Poziv na zajednički hod”. Osvrnuo se najprije na kontekst i značenje sinodalne prakse u životu Crkve. Zatim je ukazao na neke važne elemente sinodalnosti koje je reafirmirao Drugi vatikanski sabor u svojim dokumentima. Oni su na neki način bili i poticaj za ustanovljenje Sinode biskupa, koja ipak, premda je važna, ostaje savjetovani organ u upravljanju Crkvom. Zatim je dr. Ančić predstavio drugi dio spomenutog dokumenta s njegovim točkama: Crkva koja je po svome ustrojstvu sinodalna, Slušanje Pisma, Sinodalnost na djelu: smjernice za savjetovanje Božjeg naroda te Upitnik – deset tematskih jezgri koje valja produbiti.  Temeljna misao kojom se želi osnažiti razmišljanje o sinodalnoj Crkvi  u aktualnom trenutku glasi: Sinodalnost je više od pukog zborovanja ili upravljanja, ona je “specifičan modus vivendi et operandi” Crkve kao Božjeg naroda (Dokument  br. 10). Na kraju je iznio glavne nadnevke i dinamiku sinodalnog hoda kako je zamišljen da se provodi u prvoj fazi po biskupijama od listopada 2021. do ožujka 2022.

U raspravi nakon predavanja javilo se više sudionika sa svojim osvrtima i komentarima o temi sinode. Većina od njih su pod dojmom onoga što se događa u Njemačkoj u drugoj fazi  zasjedanja tzv. Sinodalnog puta. U raspravu su se nekoliko puta uključivala i obojica nadbiskupa, nastojeći razlučiti pojedine stvari i ukazati  na temeljne nakane sinodalnog hoda. Skupu su se kratko obratili povjerenik za zvanja don Jure Bjeliš i povjerenik za misije don Jakoslav Banić pozivajući svećenike na suradnju u spomenutim područjima koja su njima povjerena.

Budući da se generalni vikar don Miroslav Vidović ispričao zbog bolesti, nadbiskup Barišić je na kraju  pozvao župnike da redovito pripremaju prvopričesnike i  krizmanike za primanje tih sakramenata te prijave broj krizmanika do kraja ovoga mjeseca. Spomenuo je i pitanje davanja dragovoljnih priloga svećenika za gradnju i opremu novoga svećeničkog doma u Mravincima i najavio da će đakonsko ređenje biti u Solinu u nedjelju 24. listopada. Studijski dan je završio zajedničkim objedom u blagovaonici marijanskog svetišta.